Facket vill se korten på bordet i Sanna-fallet: “Dags att förklara vad som var så fel”

Bild: Oskar Nord

På måndagen hölls ett stormöte på GD om den senaste veckans händelser.
Nu vill facket att företaget berättar vad som ledde fram till att Sanna Wikström slutade.
– Jag tycker verkligen att det är dags att lägga korten på bordet, säger Johanna Hejdenberg, ordförande.

Det har gått en knapp vecka sedan reportaget om Sanna Wikströms död publicerades i tidningen Journalisten. På måndagseftermiddagen höll Mittmedias vd Per Bowallius ett stormöte på Gefle Dagblads redaktion där den senaste veckans händelser diskuterades.
– Det var ett jättebra möte tycker jag. Det är skönt när man träffar medarbetare som uttrycker det de tycker och tänker och det som de undrar, säger Per Bowallius.
Per Bowallius berättade på mötet att han personligen berörts av rapporteringen av Sanna Wikströms bortgång
– Jag kan verkligen förstå den frustration och sorg som anhöriga känner i det här läget, säger han, men vill inte spekulera i om det var arbetsgivarens behandling som gjorde Sanna Wikström sjuk.
– Som jag har sagt förut så vet inte jag vad som är vad. Utifrån min egen erfarenhet av psykisk ohälsa väldigt nära min egen familj vet jag att det är så väldigt komplext, säger Per Bowallius.

Per Bowallius, vd Mittmedia, Johanna Hejdenberg, ordförande i SJF-klubbens Gävlesektion, och Johan Järvestad, skyddsombud på Gefle Dagblad. Bild: Claes Söderberg, Catharina Sandström, Annakarin Björnström/Mittmedia

Från journalistfackets Gävlesektion önskar man nu att företaget berättar vad som låg bakom behandlingen av Sanna Wikström.
– Jag tycker verkligen att det är dags att lägga korten på bordet och förklara för medarbetarna vad det var som var så fel och grovt illojalt att företaget köpte ut henne, säger Johanna Hejdenberg.
Skyddsombudet Johan Järvestad håller med.
– De flesta har en tydlig uppfattning om vad som hänt men man vet inte säkert. Ingen förstår på vilket sätt hon varit illojal och var gränsen för att vara illojal går, säger han.
Finns det en oro på redaktionen över att inte veta var den gränsen går?
– Absolut, jag har själv känt det. Har man sett att det kan hända andra så kan det hända mig också.

Men Mittmedias vd Per Bowallius vill inte berätta mer om händelserna bakom avgångsvederlaget i april 2016, trots kraven om att göra det.
– För mig är det jätteviktigt att vi som företag inte går ut och kommenterar enskilda personer, säger Per Bowallius.
Hur är arbetsmiljön på Mittmedia, tycker du?
– Jag tycker vi har en väldigt bra arbetsmiljö och jag har aldrig jobbat så mycket med de frågorna under mitt yrkesliv. Men vi är i en tuff ekonomisk situation som tär på många medarbetare som hela tiden har risken över sig att vi inte klarar den situationen.
Så arbetsmiljön är inte så dålig att medarbetare blir sjuka och avlider?
– Jag har inga belägg för det. Jag tycker inte att vi har en arbetsmiljö som pressar fram det, säger Per Bowallius.

Det var situationen med Sanna Wikström och en annan medarbetare som ledde fram till att Gävlesektionen våren 2017 röstade om misstroende mot chefredaktören Anna Gullberg och personalchefen Carin Andersson. Under 2017 har flera arbetsmiljöåtgärder satts in på Gefle Dagblad, en konsult var inne under året för att jobba med värdegrundsarbete – men blickarna vändes inte bakåt. Nu tycker Johanna Hejdenberg att man ska göra just det.
– I det här läget måste man nog peta på sårskorpan och faktiskt ta tag i det som har hänt och få älta och diskutera det ett tag innan man kan gå framåt, säger hon.
Chefredaktören Anna Gullberg tog i fredags en tre månader lång timeout från sitt arbete och ersätts under perioden av Daniel Bertils.

Publicerat av