Journalisternas löner färdigförhandlade – efter centrala förhandlingar: “Känns bra och skönt”

Nu är alla 2017 års löner färdigförhandlade.
De centrala förhandlingarna mellan företaget och norra Mittmedias journalistklubb blev klara på tisdagen.

Under måndagen och tisdagen genomfördes centrala förhandlingar gällande lönerna för journalisterna i norra Mittmedias journalistklubb. På tisdagen avslutades förhandlingarna.
– Vi har ett nytt avtal för 2017 års löner. Det som skilde sig mot det ursprungliga förslaget är att tio medarbetare får en justering med 400 kronor extra, säger Per Åhlin, redaktionell personalchef.
De tio medlemmarna är samtliga före detta anställda i Mittmedia kompetens som vid årsskiftet 2016/17 bytte arbetsgivare till Mittmedia. Journalistklubben har hävdat att de varit underbetalda – vilket arbetsgivaren inte hållit med om.
– Det här innebär inte att vi tycker att det funnits några strukturella problem utan de här tio ser vi att vi kan lägga mer pengar på utifrån deras prestation och för att få ett avslut på förhandlingarna, säger Per Åhlin.

Att det finns strukturella löneskillnader tycker däremot facket.
– De nuvarande och tidigare bemanningsanställda är mycket väl medvetna om det. Jag tycker att det är fascinerande hur arbetsgivaren kan komma till en annan slutsats utan att egentligen berätta varför, säger Tomas Backlund, ordförande i norra Mittmedias journalistklubb.
Att förhandlingarna nu är avslutade och att arbetsgivaren skjuter till pengar utanför potten är han ändå är bra.
– Det är givetvis ändå bra att arbetsgivaren valt att skjuta till pengar utanför potten efter att ha uppmärksammat prestationerna hos just dessa tio medlemmar. Grejen är bara att den här delen av förhandlingen över huvud taget inte handlat om prestationer – den har bara handlat om att jämföra de nyanställda från MMK med lönestrukturen i Mittmedia AB. Den jämförelsen har inte arbetsgivaren valt att göra och det kommer tyvärr att få konsekvenser för många av våra medlemmar under lång tid framöver, säger Tomas Backlund.

Närmast ska alla medarbetare få besked om sin nya lön och sedan kommer både den nya lönen och den retroaktiva ökningen – tio månader påslag.
– Det kommer så fort som möjligt. Jag vågar inte lova att det kommer på februarilönen men jag räknar med det, säger Per Åhlin.

Publicerat av