Gothen har varit gift med jobbet i 48 år – är bäst i Sverige på att tippa: “Älskar det här jobbet”

Carl-Johan Goth i Falun.

I 40 år har Carl-Johan Goth varit fast anställd.
Efter en lång karriär från botten till toppen av sportredaktionen är han nu liveredaktör på desken i Dalarna.
– Det blev en nytändning för mig, säger han om ämnesbytet.

Borlänge Tidning behövde en tabellräknare på kvällar och helger – 12-årige Carl-Johan Goth, som redan förde sportstatistik hemma i pojkrummet, visade sig vara perfekt för jobbet. Det blev åtta års inhopp, vikarierande och kvällsjobbande parallelt med högstadium och gymnasium.
– Jag sparade lönen på nio kronor i timmen för att kunna köpa en moped. Den behövde jag för att kunna åka ut och skriva från småmatcher, minns Carl-Johan Goth, som oftast kallas för “Calle” eller “Gothen”.
1977 hade han ledsnat på att vara vikarie och sneglade på att läsa juridik, men samma höst skrev han på anställningskontraktet. Det gäller än i dag.
– Jag var faktiskt med redan på blytiden. Man skulle kunna tänka att en person som varit med så länge är ganska trött på sitt jobb, men det otroliga är att jag fortfarande älskar det här jobbet, säger Calle.

Det blev några sommarinhopp som sportchef och 2006 blev han övertalad att ta chefsjobbet.
– Jag var inte intresserad men tog det för att slippa allt tjat, säger Gothen som chefade över Dalasporten i nästan tio år – tills Mittmedias gemensamma sportredaktion bildades och alla lokala sportchefer togs bort.
– Då förstod man inte vad som var meningen med det och var jäkligt besviken, och det är jag fortfarande på det sätt som frågan hanterades. Men med facit i hand blev det en nytändning för mig att komma över på allmänna och syssla med en annan typ av journalistik och också få tid med ett socialt liv, säger Carl-Johan.
Som sportchef bestod arbetsveckorna av sju dagar, arbetstimmarna av betydligt fler än åtta timmar. Plötsligt hade han mer tid över till annat.

Det stora fritidsintresset är spel. Carl-Johan Goth spelar både på Mål- och Stryktipset och trav. Han är en av tio supertippare som deltar i “Tio tidningars tips” hos Svenska spel. Där prickade han ifjol in flest rätt på Måltipset.
– Jag har alltid gillat att analysera saker och ting. Jag har en förkärlek för reducerade system som jag sitter hemma och klurar på. Det fascinerar mig att hitta det optimala reducerade systemet, säger Gothen.
Reducerade system är en särskilt spelform för att få ner radantalet – därmed insatserna. Han gör system åt flera kompisgäng och även till sin svägerskas spelbutik i Borlänge. Häromveckan fick han och åtta kollegor dela på 80.000 kronor när Carl-Johan prickade in 13 rätt på Stryktipset. Men vad den högsta vinsten varit vill han helst inte avslöja.
– Sånt pratar man ju inte om. Jag har aldrig varit över miljonen än men har vunnit sexsiffrigt. Vinstpengarna är såklart roligt men för mig är det minst lika viktigt med själva tänket när jag spelar. Hur sjukt det än kan låta, säger Calle.
Ett annat stort intresse är jakt och älgjakten varje höst är helig.
– Den veckan byter jag aldrig bort, det är min batteriladdare. Det handlar inte om att skjuta älg, det handlar om att komma ut i skogen utan mobiltäckning och bara lyssna på naturen, säger Carl-Johan Goth.

Han säger själv att han är gift med jobbet, någon egen familj blev det aldrig.
– Det är inget jag ångrar, jag har gjort mina val. Jag har väldigt bra kontakt med min bror och hans två underbara döttrar som ofta var med mig ute på jobb när de var yngre. De ligger mig väldigt varmt om hjärtat, berättar Calle.

Carl-Johan Goths tre tippartips:
►Satsa aldrig en enda krona som du inte kan undvara.
►Lita inte för mycket på experter som mig utan försök hitta din egen väg, våga gå emot favoriter.
►Blanda inte en massa olika spelformer utan tycker du att det är roligt med Stryktips då specialiserar du dig på det och håller inte på med en massa annat.

Namn: Carl-Johan Goth, kallas för “Calle” eller “Gothen”.
Ålder: 59 år.
Gör: Liveredaktör på Dalarnas desk i Falun.
Familj: Gift med jobbet.
Bor: Bostadsrätt i Borlänge.

Publicerat av