Nu åker Adam och Sanna till Pyoengchang – bevakar OS på plats: “Inspirerande och coolt”

Mittmedias OS-duo Sanna Svanebo och Adam Johansson. Bild: Maria Eilertsen/Mittmedia

I dag sätter sig reportrarna Adam Johansson och Sanna Svanebo på flyget.
Destinationen är OS i Pyoengchang.
– Det känns spännande, lite nervöst och kul, säger Sanna Svanebo.

Klockan 17.10 i dag lyfter flyget från Arlanda mot Amsterdam. Efter en kortare mellanlandning går färden vidare till Seol i Sydkorea och därefter mot OS-området i Pyoengchang. För Mittmedias två OS-reportrar Adam Johansson, 23, och Sanna Svanebo, 22, är det enda gången de träffas innan det är dags att åka hem. Han kommer bevaka hockey och curling vid kusten, hon bevakar längdskidor och alpint uppe i bergen.
– Vi kommer nog ha en hel del att prata om på flyget hem, konstaterar Sanna Svanebo, skidredaktör.
Under OS-dagarna ska de två reportrarna hitta lokala vinklar, både på de stora stjärnorna och på det som händer runtomkring.
– Vi kommer vara med i våra tv-sändningar, OS-studion, som sänds varje dag. Sedan kommer vi bidra med fördjupad läsning kring våra lokala idrottare. Om man jämför med kvällstidningarna så tänker vi gå in mer på djupet med läsning på våra lokala idrottare och berätta mer om människan bakom utrustningen, säger Adam Johansson, hockeyredaktör.

Förberedelserna har pågått i flera månader och på hemmaplan finns sportdesken som skriver de korta snabba rapporterna utifrån tv-sändningar, alla lokala sportjournalister – och OS-redaktören Åsa Jakobsson som är spindeln i nätet.
– Utan henne hade det aldrig gått, det är hon som hållit i det hela. Och så är hon lite mamma för oss, i alla fall för mig och hjälper och stöttar och har sagt att vi måste säga till om vi är slitna och trötta och så, skrattar Sanna Svanebo.
För det lär bli mycket jobb för duon.
– För mig är det någon dag allt går om varandra med herrarnas curling, sedan damkronorna och så damernas curling på kvällen. Det blir nog lite tufft, säger Adam Johansson.

Vid vinter-OS i Sotji för fyra år sedan hade Mittmedia fyra rutinerade reportrar på plats, med en medelålder på 51 år. Adam och Sanna halverar den siffran.
– Det är väl kul, även om det är både för- och nackdelar. Vi kommer in med nya idéer och är två friska fläktar. Sen hade det varit skönt med någon ytterligare som hade varit med ett tag och har lite OS-erfarenhet – som Stisse Åberg till exempel. Men jag tror det blir bra det här och är väldigt glad över att få åka, säger Sanna Svanebo.
Adam Johansson håller med.
– Det känns inspirerande och coolt att Mittmedia vågar satsa på oss och oerhört mäktigt att få åka när vi har så många reportrar som är duktiga, säger han.

OS-reportrarnas förväntade höjdpunkter
Adam: “Det ska bli kul att följa lag Niklas Edin i curling som har stor chans att kamma hem guldet. Sedan får vi se om Damkronorna får ihop det. Förbundskaptenen Leif Boork slutar efter OS vi får se om han får med sig någon medalj. Tre kronor känns det inte som samma hajp kring eftersom NHL-spelarna inte är med, men vi får se om truppen inser hur stort det är att de har fått chansen och om de tar chansen.”
Sanna: “Charlotte Kallar har i princip medaljchans i alla distansloppen, hon har visat att hon är i sin livs form – jag har aldrig sett henne så här bra. Nu får vi se om hon lyckas behålla den formtoppen över OS. Sedan har vi Sandra Näslund som skulle kunna ta ett guld i skicross. Det vill man inte missa.”

Publicerat av