Carl-Johan Bergman om att bli redaktionell chef: “Väldigt roligt och mycket omtumlande”

Carl-Johan Bergman. Bild: Mikael Hellsten

Carl-Johan Bergman blir ny redaktionell chef i Mittmedia.
Han lämnar sitt Dalarna och blir högst ansvarig för all redaktionell verksamhet.

Carl-Johan Bergman började på Dalarnas tidningar, DT, som 18-åring. Då som allmänreporter – nu lämnar han i rollen som chefredaktör och blir redaktionell chef för hela Mittmedia.
– Det känns otroligt spännande, väldigt roligt och mycket omtumlande, summerar han sina känslor.

Tjänsten som redaktionell chef har varit vakant sedan Anders Ingvarsson blev chefredaktör i Hälsingland. Utgivarna har under den perioden rapporterat direkt till vd Per Bowallius.
– Det har fungerat väl, utgivargruppen är väl sammansvetsad med många spetskompetenser. Men min uppfattning är att det krävs samordning för att klara av de saker vi har framför oss. Det kan vara både organisatoriska eller operativa saker, någon som håller ihop det och gör Mittmedia “even better”, säger Carl-Johan Bergman.

Han beskriver sig själv som en “social och glad” person – men också “envis och forcerad”. Utmaningarna framåt ligger inom den resa som Mittmedia redan gör med att gå mot en allt mer digital verksamhet.
– Det finns flera utmaningar såklart. Vi måste hantera hela frågan om print där projektet i Örnsköldsvik är spännande att se på. Sedan har vi också ytterligare utmaningar när det kommer till vår paid content-affär Plus. Plus är ju både en affärsmodell men också en satsning på god journalistik, säger Carl-Johan Bergman.
Du ska vara både redaktionell chef och chefredaktör för DT en tid framöver nu, hur ska det gå?
– Jag är otroligt stolt över alla medarbetare som varje dag tar ett så stort ansvar för att leverera unik lokaljournalistik, det gör det lite enklare att kombinera de här uppdragen. Sen är det klart att jag personligen önskar att efterträdaren på DT ska vara på plats inom en rimlig framtid.
Hur bra koll har du på övriga redaktioner i Mittmedia?
– Jag skulle nog vilja hävda att jag har tämligen god insyn eftersom jag drivit en rad koncernprojekt. Min sambo brukar hävda att jag är Sveriges mest nyfikna människa och det är nog bra.
Det senaste året har arbetsmiljön inom Mittmedia uppmärksammats, bland annat med den enkät som gjordes i våras. På vilket sätt ska du verka för att arbetsmiljön blir bättre på redaktionerna?
– Det är en otroligt viktig fråga. Jag tror att vi måste definiera vad som är arbetsmiljö och både hur jag som arbetsgivare och jag som medarbetare bidrar till den gemensamma arbetsmiljön. Vi ska ha en bra arbetsmiljö och jag vill hävda att arbetsmiljön är god. Sen har vi utmaningar att hantera och det är därför vi jobbar med det, säger Carl-Johan Bergman.

Vd Per Bowallius är nöjd med den nya redaktionella chefen.
– Vi är mycket glada att Carl-Johan Bergman vill axla rollen som redaktionell chef. Han har en gedigen publicistisk erfarenhet som kommer att vara viktig för Mittmedias fortsatta utvecklingsresa, säger han i ett pressmeddelande.

Tre saker du inte visste om Carl-Johan Bergman
►Var hundrädd i nästan 30 år men har nu irländska settern Bastian. “Jag är otroligt förtjust i honom.”
►Är mer friskus än man kan tro, åtminstone för tillfället. “Vår förre tv-chef Nicklas Hermansson skulle göra 100 träningspass före midsommar som en grej och då tänkte jag, utan att räkna efter, att jag också ska göra det. Det är 4,2 pass per vecka och just nu snittar jag på fem.”
►Tycker mycket om att laga mat men är urusel på att plåta den till sociala medier. “Jag lagar gärna husmanskost, mat som är lite brun. Kött, potatis och riktig sås.”

Fakta: Carl-Johan Bergman
Ålder: 35 år.
Bor: Falun och lägenhet i Stockholm.
Familj: Sambon Cecilia Ekebjär, kulturchef i Mittmedia, och hennes tre barn.
Fritidsintressen: Journalistik, samhällsfrågor och att laga mat.
Favoritresemål: Grängesberg och New York.

Publicerat av

Oskar Nord