Carina kombinerar reporterjobbet med forskning om hyperlokala sajter: “De brinner för sin bygd”

Carina Tenor i Örebro.

Carina Tenor är akademiker på halvtid.
De senaste åren har hon kombinerat journalistjobbet med forskning.
– Jag uppskattar att ha en fot i båda världarna, säger hon.

Hösten 2014 bestämde sig Carina Tenor för att ta ett sabbatsår från journalistjobbet på Nerikes Allehanda för att läsa en magisterexamen på Södertörns högskola. Efter studierna fick hon frågan om att fortsätta i ett projekt om hyperlokala medier.
– För första gången i mitt liv var det en merit att ha varit lokalredaktör, berättar Carina Tenor, som började sin bana på Nerikes Allehanda som lokalredaktör i Nora i mitten av 90-talet.

Hennes uppdrag blev att kartlägga mediesverige och de lokala medier som fanns genom att att fråga kommunerna vilka redaktioner som bevakade dem.
– Jag började med Norrbotten och det var som att vrida på en kran. De hade jättemycket tankar om medieutvecklingen och det fanns mycket besvikelse över rapporteringen. Lokalpressen är den viktigaste kommunbevakaren och de kritiserar utifrån väldigt höga förväntningar men deras kritik är värd att ta på allvar, säger Carina Tenor.
Intervjuerna med de 290 kommunerna resulterade särskilt i ny kunskap om vilka nystartade hyperlokala sajter som finns ute i landet.
– Vi hittade nästan 100 hyperlokala sajter i Sverige och det var första gången man fick en inblick i hur det såg ut här, säger Carina Tenor.

Nästa forskningsprojekt blev att gå djupare in på de nystartade sajterna och se vilka drivkrafter som fanns bakom att de startats och vilka förutsättningar de jobbar under. En forskning som även uppmärksammats internationellt.
– Generellt kan man säga att man inte kan säga något generellt, de är väldigt olika. Den gemensamma nämnaren är att de brinner för sin bygd, säger Carina Tenor.
Är konkurrensen från de hyperlokala sajterna något som Mittmedia borde oroa sig för?
– Jag tycker konkurrens och mediemångfald är jättebra. Det vore fantastiskt om de kom och utmanade oss i en nisch där vi inte alltid är så närvarande. På sikt de få en allt viktigare roll som underleverantörer åt andra medier på orter där de inte finns, säger Carina Tenor.

Utöver forskningsarbetet på Södertörns högskola fick hon 2017 Journalistfondens stipendium för att åka till London school of economics och jämföra hyperlokala medier i Sverige och Storbritannien.
Forskningsarbetet är pausat nu, men hon behåller en fot på högskolan – nu som lärare på en kurs i hyperlokal journalistik. Samtidigt jobbar hon halvtid som reporter på redaktionen i Örebro, något hon gjort under hela sin tid som forskare.
– Jag tror att det är bra att ha en fot i båda världarna och uppskattar det. Jag kan tröttna på att journalistiken blir lite snuttig och när jag forskar blir det å andra sidan väldigt djupgående, säger Carina Tenor och skrattar.

Hon är intresserad av demokratifrågor och mediernas roll i den lokala demokratin, och känner sig bekymrad över att den tredje statsmakten, som i alla år klarat av att finansiera sin egen verksamhet på kommersiella villkor, nu kämpar för att klara ekonomin – och sin granskande uppgift.
– Det är jätteviktigt att vi börjar prata om det – och inte bara att mediebranschen gör det utan alla som är intresserade av demokrati. Antingen får man acceptera att samhället förändras och att vi inte längre har den oberoende kontrollfunktionen, eller så måste man hitta nya vägar för att behålla den, säger Carina Tenor.

På fritiden är Carina Tenor en flitig kulturkonsument – “allt från fin till ful” – och stickar och broderar. Dessutom har hon ett Instagramkonto där hon recenserar cider.

Namn: Carina Tenor.
Ålder: 50 år.
Gör: Projektforskare och reporter.
Bor: Lägenhet i Örebro. Hus på landet som vi hyr ut just nu.
Familj: Sambo och fyra döttrar, varav tre utflugna.

Läs tidigare Måndagsmöten:
►Gothen har varit gift med jobbet i 48 år – är bäst i Sverige på att tippa: “Älskar det här jobbet”
►Pierre föddes in i branschen – egenföretagaren som blev försäljningschef: “Jag är en förändringsknarkare”
►Margaretha är Norrtäljes deckardrottning – ger sina bästa skrivtips: “Lita på dina infall”

Publicerat av