Gert håller takten på jobbet – och i dansbandet Wickys: “Spelar för att det är jävligt roligt”

Gert Söderström i Köping.

I 50 år har Gert Söderström marscherat i musikkåren i Köping.
I 35 år har han hållit takten i dansbandet Wickys.
I 30 år har han trummat på för annonspengar i Köping.
Möt slagverkaren och säljaren med rytmen i blodet.

Hans pappa och farfar var med i Musikföreningen Lyran, det senaste halvseklet har även Gert Söderström deltagit, och de senaste 15 även hans son, i det som numera även är en musikkår inom hemvärnet. Vi hittar honom längst fram i ledet, det som kallas för tutti-trumslagare.
– Vi gör en hel del konserter och har ganska mycket jobb åt Försvarsmakten med ceremonier och statsbesök. Ungefär en gång om året går vi högvakt. Då står man för ceremonimusiken vid Armémuseum och hämtar truppen som ska vakta slottet och spelar fram den till slottet. Sedan är det en liten konsert på borggården, berättar Gert Söderström.
Musikkåren har dessutom varit utomlands flera gånger och uppträtt – en höjdpunkt var 2006 när de reste till Bremen och som enda amatörorkester bland flera professionella fick göra fem figurativa framträdanden, som innebär framträdanden med koreografi, inför flera tusen åskådare.

När Gert Söderström inte själv marscherar får han andra att svänga runt på dansgolvet. Utöver musikkåren sitter han bakom trummorna i dansbandet Wickys.
– Jag var med och startade bandet 1983, sen flydde jag därifrån på 90-talet och spelade i andra band. Hösten 2013 skulle han som tog över efter mig sluta och då hörde gänget av sig. Nu ska vi försöka fira någon form av 35-årsjubileum, säger Gert Söderström.
Under åren i dansbandet har han märkt hur publiken som går på dans förändrats – den har blivit nyktrare och mer professionell.
– De som tog sig ett par stadiga järn innan de gick ut finns nästan inte, i dag är det väldigt dansanta som är ute och en hel del yngre, säger Gert Söderström.
Hur länge tänker ni hålla på?
– Vi har precis köpt en ny buss och den är en gammal färdtjänstbuss med ramp så vi funderar ju på om vi kan rulla upp där framöver, säger Gert och skrattar.
Oavsett hur det blir med den saken är det fortfarande lika roligt att åka ut med bandet och spela.
– Jag spelar för att det är jävligt roligt. Sitter man klockan fem på morgonen i en orkesterbuss och skrattar då har man jävligt roligt, säger Gert Söderström.

Till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning kom han på våren 1988. Efter att sportbutiken han jobbade i gick i konkurs blev det halvår på Volvos industri i staden innan en bekant på tidningen hörde av sig och frågade om han ville ha ett vikariat som säljare.
– Det är en föränderlig värld. På den tiden kan man inte kalla sig för annonssäljare – man var annonsmottagare och annonserna gjordes för hand med penna och linjal. I ett stort plåtskåp hade vi företagens logotyper samlade, minns Gert Söderström.
Numera säljer han alla kanaler – från print till native och sökannonsering.
– Man har ju sålt väldigt mycket print och nu ska man kliva in i den digitala världen. Först ska man lära sig själv och sedan ska man lära kunderna, säger Gert Söderström.
Hans bästa råd för att bli en duktig säljare handlar om att vårda sina relationer med kunderna.
– Jag har jobbat så pass länge så jag känner de flesta kunderna och jag anser att försäljning bygger väldigt mycket på relationer. Har du en bra relation så är det lättare att sälja, säger Gert Söderström.

Namn: Gert Söderström
Gör: Säljledare i Köping.
Ålder: 60 år.
Familj: Fru, två grabbar.
Bor: Villa i Köping.

Publicerat av