Ring en kund väcker reaktioner – försvaras som frivilligt: “Skulle aldrig falla mig in att tvinga någon”

Mittmedias journalister ringer tio före detta kunder.
Arbetsuppgiften har väckt reaktioner.
– Det är helt frivilligt och ska bygga på lust och engagemang, säger Carl-Johan Bergman, redaktionell chef.

Avhoppade Plus-kunder är ett av Mittmedias fokusområden under 2018. Tillströmningen av nya kunder är fortsatt stor – men även avhoppen är många. Fortsätter det i samma takt riskerar man att ha fler avhoppade än aktiva kunder.
För att bättre förstå varför kunder hoppar av genomförs just nu en kampanj där alla journalister erbjuds att ringa tio kunder som har hoppat av. Men arbetsuppgiften har väckt reaktioner.
– Vad vi förstått har det gått ut påbud på lite olika sätt om det här. Vissa utgivare har sagt att det varit frivilligt medan man på andra håll bara har fått en lista med namn att ringa. Vi har tagit kontakt med Journalistförbundet centralt som menar att den som inte känner sig med bekväm med den här arbetsuppgiften har rätt att säga nej med hänvisning till skrivningarna i kollektivavtalet, säger Johanna Hejdenberg, vice ordförande i journalistklubben i norra Mittmedia.

Carl-Johan Bergman. Bild: Mikael Hellsten

För Carl-Johan Bergman, redaktionell chef och utgivare i Dalarna, har det aldrig funnits några tvivel om att aktiviteten är frivillig.– Det här är helt frivilligt. Alla journalister har möjlighet att få kontaktuppgifter till före detta kunder, men vi sitter ju inte och kollar vilka som ringt och vilka som blivit uppringda. Det här ska bygga på lust och engagemang, säger han.
Kan det få några konsekvenser om man väljer att inte ringa?
– Nej, såklart inte. Jag vet inte ens vad det skulle kunna vara, det skulle aldrig falla mig in att tvinga någon.
Hur ser du på om journalister väljer att inte ringa?
– Eftersom det bygger på frivillighet kan jag inte ha någon åsikt om det, säger Carl-Johan Bergman.
Själva rundringningen som sådan har inte facket något emot – men funderar kring rimligheten i att låta journalister göra det.
– Vi tycker det är bra att man skaffar information om varför kunder inte stannar kvar hos oss. Sen är frågan vilka som ska göra det och det är flera som tyckt att det väl ändå måste vara bättre om jag som journalist lägger min arbetstid på att skriva artiklar, säger Johanna Hejdenberg.

Johanna Hejdenberg. Bild: Catharina Sandström/Mittmedia

För ett antal år sedan ordnade Mittmedia så kallade Framtidsverkstäder, något företaget vann pris för på Inma. Metodiken i att ringa runt till kunder påminner om den som användes där.
– Jag ser det här som en naturlig del av Framtidsverkstaden i vardagen, att prata med kunder och försöka förstå samtiden och framtiden och vad vi behöver göra för att trygga framtidens lokaljournalistik. I grunden tycker jag inte att det här är något annorlunda än att delta när vi haft öppet hus eller att stå utanför den lokala Ica-butiken och hjälpa kunder att aktivera sina konton, säger Carl-Johan Bergman.

Publicerat av

Oskar Nord