Johanna formger ledarsidorna – och inreder med färg och form: “Gillar retro och skandinavisk design”

Johanna Larsson Beijar i Sundsvall, där redigeringsnavet är placerat.

För ett år sedan startade Johanna Larsson Beijar sitt instagramkonto.
Nu följer över 4.000 personer hennes inredningsuppdateringar.
– Det har gett väldigt mycket mer än jag kunde tro, säger hon.

Johanna Larsson Beijar flyttade med familjen från bostadsrätt till villa – då blommade inredningsintresset ut. Hon bestämde sig för att starta ett konto på Instagram som bara handlar om inredning.
– Jag startade inte kontot förrän jag var helt säker på att jag ville lägga ner den tid det tar och tänkte att om jag ska göra det ska jag göra det helhjärtat. Men jag hade inte räknat med att det skulle vara så många som ville följa mig eller att jag skulle träffa nya fina vänner via Instagram, säger Johanna Larsson Beijar.
Kontot har funnits i drygt ett år och har över 4.000 följare. Johanna beskriver sin inredningsstil hemma i huset som harmonisk med mycket färger och mönster.
– Det ska vara ganska tidlöst, jag gillar retro blandat med mer modern skandinavisk design. Jag brukar satsa på det jag själv gillar och det jag tror att jag kommer gilla om 5-10 år också, säger Johanna Larsson Beijar.
Det finns flera rum kvar att inreda i villan i Sundsvall och längre fram drömmer Johanna om ett orangeri på gården.

I höstas intervjuades Johanna av Bostadspuls på st.nu och visade upp sitt hem. Bild: Therese Hasselryd/Mittmedia

Något som ofta väcker uppskattning bland hennes Instagrambilder är tapeterna på väggarna – och färg och form har alltid varit ett intresse. Något som också kommer väl till pass på jobbet, där hon jobbar som redigerare på Mittmedias redigeringsnav i Sundsvall med att redigera alla tidningars ledarsidor, något hon gjort sedan 2015.
– Ledarskribentsgänget är jättehärliga. Förmodligen är jag en av de som läser flest ledartexter i Sverige och texterna är ofta väldigt välskrivna, det är ett privilegium att få jobba med dem, säger Johanna Larsson Beijar.
Utmaningen med att redigera ledarsidor ligger inte främst i formen – utan i texterna. Det går inte att korta och ändra hur som helst för att det ska passa bättre in på sidorna.
– Jag kan göra små justeringar om innebörden är densamma och det gäller även rubrikerna. Det blir ganska mycket bollande om hur sidan ska se ut och den kontakten gillar jag, säger Johanna Larsson Beijar.
Redigeringsbanan kom hon in på tidigt efter journalistikstudierna i Sundsvall, dit hon flyttade från Österbotten i Finland där hon är uppvuxen. Utöver det har hon även varit reporter, nöjesredaktör och featureansvarig – och då, bland annat, skrivit om inredning.

Förutom inredning är träning ett stort intresse. Johanna Larsson Beijar löptränar och styrketränar på pass på gym. För några år sedan utmanade hon sig själv att springa Stockholm maraton, och i år ger hon sig ut på Stockholms gator för tredje gången för att springa 4,2 mil.
– Det stämmer som de säger att man klarar mer än man tror. Efter att jag klarade att springa ett maraton har jag vågat säga ja oftare och utmana mig själv. Det blev lite av en vändpunkt för mig och hänger även ihop med att jag vågade starta Instagramkontot, säger Johanna Larsson Beijar.

Tre inredningstips från Johanna Larsson Beijar
► Utgå ifrån det du tycker om och var inte rädd för att blanda stilar. För att det inte ska bli för spretigt kan du låta två-tre färger eller ett visst material utgöra en bas i rummet, det ger ett lugnare intryck.
► Satsa inte för mycket på en ny trend. Investera i stället i hyfsat tidlösa basmöbler som du vet att du kommer att fortsätta gilla och förändra stilen med nya kuddar och mindre detaljer efter säsong.
► Konst och växter är ett bra sätt att göra hemmet mer ombonat och personligt. Många museer har webbshops där du kan hitta snygga och prisvärda affischer att rama in. Ett bra budgettips när det gäller växter är att byta sticklingar med vänner och kollegor.
Fler tips finns i reportaget som Bostadspuls gjorde med Johanna Larsson Beijar. Där finns också fler bilder på hennes hem. Johannas konto på Instagram heter @kvarteret_krukan.

Fakta: Johanna Larsson Beijar
Ålder: 41 år.
Gör: Redigerar alla ledarsidor i Mittmedias tidningar.
Bor: Hus på Södermalm i Sundsvall.
Familj:
Maken Aron, barnen Elsi, 11 år, och Jack, 8 år. Snart utökas familjen med mellanpudeln Louie.

Publicerat av