DMU-laget vann hacktävling – med tjänst mot näthat: ”Kunde inte ana att vi skulle vinna”

DMU-laget med Stefan Wallin, Jenny Vesterlund, Michelle Ludovici, Pontus Ekholm och Johannes Lindén.

21 lag ställde upp i hackningstävlingen Good Teck Hack.
Mittmedia vann med sin idé för att motverka näthat.
– Det var verkligen jättekul, ingen av oss kunde ana att vi skulle vinna, säger Jenny Vesterlund, en i laget.

Good Teck Hack i helgen gällde det att på 24 timmar presentera en tjänst. Mittmedia-laget hade i förväg tänkt ut en idé att tävla med – men ändrade sig när tävlingen drog igång. Och tur var väl det, för med den nya idén vann laget både pris som bästa koncept – och helhetspriset på tävlingen.
– Vi har tagit fram ett koncept som bygger på hur man kan motverka näthat och skydda offer som utsatts. Det är en lösning för om man får ett näthat på sms, då känner vår app av det och det skickas automatiskt ett sms tillbaka till avsändaren. Mottagaren får en notis från appen som ger förslag på åtgärder, till exempel att polisanmäla det eller berätta var man kan få stöd, berättar Jenny Vesterlund, en av lagdeltagarna och till vardags interaktionsdesigner i app-teamet på Mittmedias digitala medieutveckling, DMU.
Eftersom tävlingen bara pågår i 24 timmar gäller deras lösning i nuläget bara sms – men tekniken kan användas även för andra kommunikationsvägar, och skulle gå att tillämpa på till exempel kommentarsfält. I grunden bygger systemet på maskininlärning, vilket tre i laget är specialister på, där systemet lärt sig vilka meddelanden som innehåller hat.
– Vi samlade en massa hat från Flashback för att lära systemet vad hat är. Jag tror det blev 7000 rader med hat, säger Jenny Vesterlund.

Laget under tävlingen på Grönborgs i Sundsvall. Bild: Privat

Vinsten för laget är att få delta i Sveriges största hackaton i Stockholm, Hack for Sweden, i mitten av april. Och även om konkurrensen var hård på tävlingen i Sundsvall med flera myndigheter och andra teknikföretag blir det troligen snäppet vassare i huvudstaden.
– Det kan vara företag som Google och Spotify med och då blir det kanske tuffare. Vi kommer tävla med något annat då och vi har redan börjat spåna lite vad vi skulle kunna hitta på då, berättar Jenny Vesterlund.

Vinster för laget som nu får åka till Stockholm och tävla

I laget fanns även Stefan Wallin, Michelle Ludovici, Pontus Ekholm och Johannes Lindén.
– Det känns jättekul att få bekräftelse på att vi på DMU kan vinna en sådan här tävling och vi är jätteglada över att ha fått göra det här på arbetstid. Det tyder ju på att Mittmedia är en arbetsplats som ger en möjligheter att utvecklas, säger Jenny Vesterlund.

Publicerat av