Klara Lindh-nominerade journalisterna om sina bidrag: “Bara att nomineras är jättehedrande”

Sakine Madon, Katarina Vikström, Eva Ejdeholt och Beatrice Emmerik.

Fyra kvinnor är nominerade till Klara Lindh-stipendiet.
Här berättar de vad de nomineras för.

Stipendiet delas ut till minne av Klara Lindh som kämpade för kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet. I år har tre nominerade valts ut: Sakine Madon, VLT, Katarina Vikström, ST, samt Eva Ejdeholt och Beatrice Emmerik, NA.
– Jag är lite tagen på sängen. Det är jätteroligt, bara att nomineras är jättehedrande, säger Sakine Madon, politisk redaktör på VLT.
För Katarina Vikström på Sundsvalls Tidning är det andra året i rad som hon är nominerad.
– Det är väldigt hedrande och jag känner också väldigt starkt för den här historien med Asal. Det är en så viktig kvinnofråga, säger hon.
Eva Edjeholt och Beatrice Emmerik är nominerade som duon bakom Facebook-gruppen #Örebrotoo som de startade i samband med upproret #metoo.
– Det känns jätteroligt att vara nominerad tillsammans med Bea. Det har varit roligt att jobba med någon som är ung och kan andra saker. Vi kommer in med olika ögon, säger Eva Ejdeholt.

Sakine Madon har länge skrivit om ämnen som hedersförtryck och hedersvåld. Redan som 21-åring var hon med i sin första tv-debatt i frågan, i samband med mordet på Fadime Sahindal.
– Det är först nu som jag känner att det finns ett stort intresse. Väldigt ofta hör äldre svenska feminister av sig och säger att vi kämpade för lika rätt och att avdramatisera kvinnokroppen till exempel på badhus, säger Sakine Madon.
Hon har under året kritiserat könsseparerade badtider för flickor och kvinnor, något som har funnits på ett kommunalt badhus i Västerås.
– Det ska inte spela någon roll vad du har för bakgrund – du har samma rätt till frihet och jämställdhet, säger Sakine Madon.

23-åriga Asal står i centrum för de artiklar som Katarina Vikström nomineras för. 23-åringen sökte upprepade gånger vård får menstrautionssmärtor men togs inte på allvar. När cancertumören väl hittades gick hennes livmoder inte att rädda och Asal berövades möjligheten att bli mamma.
– Det är en jätteviktig historia och jag har fått nära band till Asal. Under rapporteringen fick jag kontakt med en av de främsta forskarna i Sverige på ämnet och hon använder nu det här fallet i sin undervisning av läkarstudenter, berättar Katarina Vikström.
Första artikeln med Asal publicerades i slutet av 2016, och under hela 2017 har Katarina Vikström följt henne. Bland annat genom två resor till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
– Jag har aldrig någonsin känt att redaktionen velat begränsa mig om jag velat följa en sådan här sak. Det är viktigt att följa upp och inte släppa det, säger Katarina Vikström.

Under #metoo-rörelsen fick Eva Ejdeholt och Beatrice Emmerick idén att ta rörelsen till Örebro län. De startade en sluten grupp på Facebook med namnet #Örebrotoo där kvinnor kunde dela med sig av sina berättelser.
– Det var väldigt roligt att få till den dialogen, jag skulle vilja göra det mer. Kraften i att få med läsarna är ju fantastisk, säger Eva Ejdeholt.
Hon beskriver stämningen i gruppen som trygg, varm och fin. De båda administratörerna behövde inte städa särskilt mycket. Och kvinnornas berättelser blev artiklar.
– Folk kom ju till oss med sina historier och det var lätt att få dem att berätta om det. När vi väl kom igång var det relativt lättjobbat med gruppen, säger Eva Ejdeholt.

Vinnaren utses den 8 mars och får ett resestipendium på 50 000 kronor.

Publicerat av