Louise gick från kund till säljare – efter 20 år som egenföretagare: “Höll på att jobba ihjäl mig”

Louise Deime Jutterström, mediesäljare i Gävle.

Nu säljer Louise Deime Jutterström de annonser hon tidigare köpte.
Här berättar hon om vändpunkten som gav egenföretagaren sin första anställning.
– Även nu sköter jag mitt jobb lite som ett eget företag, säger hon.

Entreprenören Louise Deime Jutterström startade sitt vitvaruföretag redan på gymnasiet. Hon fick hjälp med att starta aktiebolaget men med två tomma händer i övrigt började hon sälja tvättmaskiner och andra vitvaror.
– Jag fick ett aktiebolag av min pappa men fick inte ta några lån för honom. Så jag började från noll och köpte två tvättmaskiner som jag sålde och fick in lite pengar, köpte några nya och så fick man bygga på ett lager efterhand, berättar hon.
Företaget gick bra och Louise Deime Jutterström utökade med fler bolag. Butiksytan ökade från 80 till 900 kvadratmeter och hon blev en känd företagarprofil i Gävle.
– Jag är ju verkligen entreprenör, det är ett sätt att leva och jag är uppvuxen i en företagarfamilj. Man ställer upp och jobbar, pengarna faller inte ner av sig själv – inget kommer gratis och du måste jobba hårt för att få ihop det, säger Louise Deime Jutterström.

Hennes bolag omsatte kring tio miljoner kronor årligen – men våren 2017 kom bakslaget. Vitvaruföretaget hade börjat gå sämre. Fler handlade sina vitvaror på nätet eller i stormarknader. Samtidigt hjälpte hon till på de restauranger som maken drev.
– Jag började må lite dåligt, få typ panikångest. Jag var på akuten tre gånger men de hittade inget fel. Till slut sa hon i luckan att “jag förstår varför du är här”. Jag höll verkligen på att jobba ihjäl mig, säger Louise Deime Jutterström.
Hon satte sig ner med sin pappa, också företagare och den som fungerat som mentor under hela hennes företagarkarriär. Han uppmanade Louise att försätta bolaget i konkurs.
– Jag hade tänkt avveckla istället men det tar ju längre tid – och det var akut. Jag skulle inte palla. Den första juni gick jag till tingsrätten. Det var jättetufft, jag grinade och var helt förstörd. Det var ett nederlag men jag pallade inte längre, säger Louise Deime Jutterström.
Hon åkte på semester med sin familj – och hade tänkt ta ledigt en tid.
– Det var många som tyckte synd om mig, men det var egentligen inte alls synd om mig. Jag mådde ju mycket bättre. Alla mina anställda har fått nya jobb och jag har betalat alla skulder, jag satte ingen på pottan, säger Louise Deime Jutterström.

Någon längre ledighet blev det inte tal om. Louise såg en jobbannons och efter en stunds eftertanke valde hon att söka jobbet som mediesäljare i Gävle – som hon fick.
– Jag sköter mitt jobb lite som ett eget företag och trivs med att det är frihet under ansvar. Här skulle jag kunna gå tidigare och hämta barn om jag behöver och jobba in det på kvällen. Jag tycker att jag hittat balansen nu, säger hon.
Att gå från att vara egenföretagare till att vara anställd var en stor omställning, men hon trivs med jobbet, att ha kollegor och att få lära sig nya saker på utbildningar av en arbetsgivare.

Att gå från att vara annonsköpare till annonssäljare tror hon är nyttigt.
– Jag kanske har mer trovärdighet bland kunderna. Jag vill inte sälja för säljandet skull utan jag vill vara en partner som de ska komma tillbaka till och bygga ett långsiktigt förtroende med. Det är som när tvättmaskinen gick sönder för mina kunder, då ville jag ju att de skulle komma tillbaka till mig och laga den eller köpa en ny, säger Louise Deime Jutterström.

Fakta: Louise Deime Jutterström
Gör: Mediesäljare.
Ålder: 38 år.
Bor: Villa i Fridhem, Gävle.
Familj: Maken Thomas och sönerna Dennis, Hugo och Åke.

Publicerat av