Ejdeholt och Emmerik får Klara Lindh-stipendiet: ”Känns jätteroligt och hedrande”

Beatrice Emmerik och Eva Ejdeholt i Örebro, vinnare av Klara Lindh-stipendiet. Bild: Robban Andersson/Mittmedia

Eva Ejdeholt och Beatrice Emmerik i Örebro får stipendiet till minne av kvinnorättskämpen Klara Lindh.
De får stipendiet för Facebookgruppen #Örebrotoo.
– Det känns jätteroligt och hedrande, säger de båda vinnarna.

Facebookgruppen #Örebrotoo skapades av de två journalisterna under #metoo och samlade kvinnors berättelser om övergrepp och trakasserier.
– Att vi fick deras berättelser som en present, att de kände att det gick att lita på oss det var det roligaste för mig. Jag tycker att det är fantastiskt att våra titlar, våra varumärken, är så himla viktiga – att folk tänker att ”jag litar på NA”. Den här gången var det jag och Bea som gjorde just det här jobbet men det är alla vi som byggt upp det här varumärket under lång tid, säger Eva Ejdeholt, en av vinnarna.
Duon drog igång Facebookgruppen när #metoo varit igång en tid och tvekade på om de kanske var för sent ute.
– Men vi sa att vi skulle testa ändå och så fick vi ett jättestort gensvar. Det engagerade så himla många läsare. Jag trodde faktiskt ändå inte att vi skulle vinna, de andra bidragen var så starka, säger Beatrice Emmerik, den andra vinnaren.

Juryns motivering lyder: ”Det finns ett före och ett efter #metoo. Rörelsen som började som en hashtag i sociala medier satte fokus på de omfattande sexuella trakasserierna mot kvinnor. Uppropet spred sig sedan inom olika branscher och kom att göra verklig skillnad. Eva Ejdeholt och Beatrice Emmerik såg snabbt behovet ur ett lokalt perspektiv. De startade uppropet #Örebrotoo. Vittnesmål om övergrepp, trakasserier och diskriminering från Örebrokvinnor i alla åldrar strömmade in i Facebook-gruppen. Genom att ge en plattform till kvinnorna kunde NA också gå vidare och göra viktig och berörande lokal journalistik av vittnesmålen.”
För Eva Ejdeholt har vinsten skapat stor lust att testa nya grepp för journalistiken.
– Jag är jätteglad att någon har sett det här och blir så peppad att göra mer experiment och testa saker, säger hon.

Vinsten firar de båda med att jobba. Beatrice Emmerik åker till Friends arena för att bevaka Martin Almgren som tävlar i Melodifestivalen. Eva Ejdeholt jobbar kväll på redaktionen i Örebro. Prispengarna är ett resestipendium på 50 000 kronor. Övriga nominerade var Sakine Madon, Västerås, och Katarina Vikström, Sundsvall.

Klara Lindh-stipendiet delas sedan 2008 ut årligen på kvinnodagen till en journalist inom Mittmedia som under året ”gjort en betydande journalistisk insats för att i vid mening verka för demokrati och allas likaberättigande”. Klara Lindh var en pionjär inom kvinnorättsrörelsen som bland annat redigerade en artikelserie med argument för kvinnlig rösträtt. Artikelserien distribuerades av Gefle Dagblad och pågick under åren 1909-1920.

Publicerat av

Oskar Nord