Går inte med i samarbetet om faktagranskning under valet: “Vi måste hålla fokus”

Under tisdagens seminariedag utbyttes erfarenheter från liknande faktagranskningsprojekt i Europa. Bild: Daniel Nordström

Mittmedia går inte med i faktiskt.se.
Istället vill företaget fokusera på sin egen lokala valjournalistik.
– Vi applåderar initiativet men väljer att inte gå med, säger Carl-Johan Bergman, redaktionell chef.

Carl-Johan Bergman. Bild: Mikael Hellsten

I tisdags hölls en seminariedag i Stockholm om faktagranskningsportalen faktiskt.se som startats av de fyra riksmedierna Dagens nyheter, Svenska dagbladet, SVT och Sveriges radio. Mittmedia var med på dagen – och var intresserade av att gå med.
Men efter att ha utvärderat möjligheterna står det nu klart att det inte blir något samarbete.
– Vi är alltid intresserade av samarbeten som kan bidra till ett gott samhälle. Men samtidigt måste vi hålla fokus på vår dagliga journalistiska leverans och då har vi redan projekt och tankar inför valet, säger Carl-Johan Bergman, redaktionell chef i Mittmedia.

Daniel Nordström. Bild: Kenneth Hudd/Mittmedia

Daniel Nordström, utgivare i Västmanland och Stockholm, var Mittmedias representant på seminariedagen och sa efteråt att “vi är intresserade men har inte bestämt oss”. Han tycker det känns bra att ändå ha gett faktiskt.se en chans.
– Jag tycker fortsatt att faktiskt.se är ett fantastiskt bra initiativ men vi har mycket att fokusera på själva och det är viktigt att behålla det fokuset när vi väger de olika faktorerna mot varandra, säger Daniel Nordström.

Mittmedias stora valsatsning är tjänsten #kandulova, som hade premiär förra valet. Där kan medborgarna ställa frågor till sina lokala politiker som får svara på om de kan eller inte kan lova det väljaren undrar.
– Kandulova är grundbulten i vår bevakning utöver den lokala granskningen av lokalpolitiken. Varje beslut ska vara med våra lokala kunder i fokus och jag har lite svårt att se att faktiskt.se bidrar till det, även vi lovordar initiativtagarna och tycker att idén är bra, säger Carl-Johan Bergman.

Publicerat av