Internetpionjären Mats utbildar journalister i Vietnam – och driver hälsobrunn: “Är så otroligt nyfiken”

Mats Wikman i Västerås.

Mats Wikman var med och startade första VLT-sajten.
Han är kvar på VLT.se – och hinner dessutom med att utbilda journalister utomlands, driva en hälsobrunn och sälja “inredning för egensinniga” på nätet.
– Jag gör en sak i taget, säger Mats Wikman.

Mats Wikman började sin journalistiska bana som lokalredaktör i Sala. Men ganska snart lockade det nya internet och han spenderade allt mer tid på redaktionen i Västerås. 1995 fick han uppdraget att starta den första hemsidan för VLT – men den fick inte innehålla några nyheter.
– Det känns ju helt vansinnigt i dag, men vi fick rewrita tre nyheter från VLT klockan tio varje dag. Jag fick inte sitta på redaktionen för arbetet ansågs vara var tekniskt och inte journalistiskt. De första åren jobbade jag i princip ensam med sajten, berättar Mats Wikman.
Men tidningen gjorde aldrig någon satsning på nätet och Mats Wikman tröttnade och tog tjänstledigt. Istället blev han delägare till hälsobrunnen Sätra brunn och arbetade där under flera år.
– De tidigare ägarna gick i konken och fastigheten med 114 hus var till försäljning. Konkursförvaltaren tänkte stycka upp fastigheten men vi var några på byn som gick ihop och köpte brunnen efter att till slut ha hittat en bank som ville låna ut pengar till oss. I dag är det ett välmående företag som går alldeles utmärkt. Jag är väldigt stolt över att ha fått vara med om det, säger Mats Wikman.

Han är kvar som delägare i företaget och hjälper till med att arrangera konsertkvällar på sommaren. Men 2007 ringde dåvarande chefredaktören på VLT och ville att han skulle komma tillbaka och jobba på webbredaktionen. Och även om det inte är mycket som är sig likt är han kvar på det som i dag är desken för Västmanland och Stockholm i Västerås.
– Man behöver inte vara 18 år och ha kepsen bak och fram för att klara av det här. Du behöver inte vara en “digital native”, det går att lära sig bara man vill det, säger Mats Wikman.

Mats Wikman under ett utlandsuppdrag i Myanmar med de första utbildade journalisterna någonsin i landet. ”Unga, smarta och helt inställda på att jobba för att demokratin ska leva och fortsätta att utvecklas”, säger Mats om gruppen.

Under åren har det även blivit flera utlandsuppdrag för Mats Wikman för att lära ut sina kunskaper om journalistik i bland annat Myanmar, Ukraina, Ryssland och Vitryssland. Flest resor har det blivit till Vietnam.
– Jag tycker att vi har mycket att dela med av i Sverige när det kommer till yttrandefrihet och demokratifrågor, säger Mats Wikman.
Något som han går igenom på sina utlandsutbildningar är digitalt berättande, där Mats Wikman anser att det finns mer att göra.
– Ska vi vara elaka mot oss själva gör vi fortfarande papperstidning på webben, jag förväntar mig en brantare kurva när det gäller att utveckla berättandet. Jag tror att vi behöver sticka fram mer i bruset, säger han.
Framtiden för journalistiken tror han är ljus.
– Jag tror att pendeln kommer slå tillbaka, jag är helt övertygad om det. Vi kommer att vara i brygga många gånger men klarar vi av att förändra oss och behålla trovärdigheten så kommer vi vinna den här kampen, säger Mats Wikman.

Under åren på Sätra brunn började han och frun Anne-Marie att sälja inredning i ett hus på brunnsområdet. Butiken har stängt men lever vidare på nätet där e-butiken Broarne lockar med “inredning för egensinniga”.
– Vi brukar säga att om du inte vill ha det som grannen har så ska du gå till oss. Vi gör en del egna grejer som tyger med mönster vi tycker saknas. Det är mycket retro också, säger Mats Wikman som sköter “e:t” i e-handel och vars fru sköter sortiment och fotograferande.
Den fritid som finns kvar ägnar Mats åt jakt och musik. Han spelar de flesta instrument och är aktiv i folkmusikbandet Westmannafolk.
– Det låter som att man är den mest speedade människan, men jag gör en sak i taget. I grunden handlar det om nyfikenhet och det är ju därför man är journalist – för att man är så otroligt nyfiken, säger Mats Wikman.

Fakta: Mats Wikman
Ålder: 59 år.
Gör: Journalist, deskredaktör.
Familj: Frun Anne-Marie, tre egna barn och tre bonusbarn.
Bor: På en gård strax utanför Sätra brunn.

Publicerat av