Utrikesdepartementet misstänker avlyssning av politisk redaktör – mejl begärdes ut direkt

Utrikesdepartementet i Stockholm. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Mejl från den politiska redaktören på Hudiksvalls Tidning, Patrik Oksanen, kan ha avlyssnats.
Det misstänker Utrikesdepartementet, enligt Dagens Nyheter.

Det är en mejlväxling mellan Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning som ofta skriver om säkerhetspolitik i Mittmedias titlar, och Utrikesdepartementet, UD, som står i centrum för Dagens nyheters artikel. Vid lunchtid den 13 februari mejlade Oksanen och UD för att boka tid för en intervju med en ukrainsk människorättskämpe. Knappt ett dygn senare begärdes all mejlkorrespondens mellan parterna ut – av Pelle Zackrisson, redaktionschef på högerpopulistiska sajten Nyheter idag.
Zackrisson har tidigare varit reporter på Helahälsinglands redaktion i Söderhamn men lämnade Mittmedia för drygt en månad sedan.

Att det gått så kort tid mellan mejlväxlingen och Zackrissons begäran om utlämnande är enligt Dagens nyheters källor anmärkningsvärt – och den mest troliga teorin är att mejltrafiken mellan Oksanen och UD har avlyssnats. Enligt Dagens nyheter finns det misstankar på UD om att avlyssningen skett av främmande makt i ett försök att misskreditera Oksanen.
Att mejl begärs ut är en vanlig arbetsmetod för journalister, det som skapat oro på UD är tidsaspekten – som om Nyheter idag känt till mejlväxlingen innan den begärdes ut.
När Oksanen sedan publicerar intervjun med människorättskämpen sprids mejlväxlingen han haft med Utrikesdepartementet på Twitter.

Pelle Zackrisson hävdar däremot att det hela är en slump.
– Jag kom på att jag skulle göra det här helt själv, inte efter ett tips eller så. Jag skulle bara göra en koll på ledarskribenter och deras kontakter med departementet. Jag kan förstå att det väcker frågor, att de blir oroliga, men det var verkligen en tillfällighet, säger han till Dagens nyheter.
Patrik Oksanen vill inte spekulera i vad som hänt.
– Jag kan bara notera händelsekedjan, men lämnar analysen och bedömningen till andra. Däremot är det en bra påminnelse för oss alla inför valrörelsen att vara vaksamma och stanna upp och tänka ett varv extra, säger Patrik Oksanen till Dagens nyheter.
Utrikesdepartementets presstjänst har inte velat kommentera uppgifterna för Dagens nyheter.

 

Publicerat av