Efter misstänkta UD-avlyssningen – Mittmedias mejl anses säker: “Osannolikt att det läckt hos oss”

Att någon skulle ha tagit sig in i Mittmedias nät bedöms som osannolikt. Bild: Gustav Sjöholm/TT

Bara ett dygn efter att Patrik Oksanen mejlat UD begärdes mejlet ut.
Det väckte misstankar om att någon avlyssnat kommunikationen.
– Det är osannolikt att det har läckt inom ramen för Mittmedia, säger Per Olofsson, IT-chef.

Det var Dagens nyheter som först berättade om den mystiska mejlhanteringen – och de konsekvenser den fick. Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och expert på säkerhetspolitik, mejlade med Utrikesdepartementet om att göra en intervju. Bara ett dygn senare begärdes mejlet ut av den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter idag. Den korta tidsramen har öppnat för spekulationer kring om nyhetssajten kände till mejlet innan de begärde ut det.
De senaste dagarna har Mittmedia utrett om det skett något intrång i företagets system.
– Vi kan aldrig vara helt säker på vad som hänt i det här specifika fallet. Men utifrån att ha tittat på trafik och säkerhet kan jag säga att det är väldigt osannolikt att det har läckt inom ramen för Mittmedia, säger Per Olofsson, IT-chef.
Mejlkonversationer inom företaget är krypterade. Men krypteringen upphör när mejlet lämnar företagets nät, som gjorts i det här fallet.

Per Olofsson.

Den senaste tiden har Mittmedia sett över sin it-säkerhet, bland annat genom förbättrade rutiner för när medarbetare slutar eller byter behörighet. Under året arbetar man med ytterligare åtgärder, berättar Per Olofsson, bland annat med att ta fram rutiner för hur känsliga dokument ska hanteras.
– Det är väldigt många medarbetare som redan har ett högt säkerhetstänk och hanterar det bra men vi har inga tydliga riktlinjer eller rekommendationer. Det håller vi på att jobba med nu, säger han.

Carl-Johan Bergman. Bild: Mikael Hellsten

Carl-Johan Bergman, redaktionell chef, tycker att händelsen manar till eftertanke för företagets journalister.
– Det här ger oss en påminnelse om att vi hanterar känsligt material varje dag och är ett typexempel på vad vi som oberoende granskare tvingas utstå redan nu. Det riskerar att vara en försmak på vad vi kan utsättas för i valrörelsen, säger han.
Patrik Oksanen vill i dag inte ge någon ytterligare kommentar, men till Dagens nyheter i fredags sa han att han “lämnar analysen och bedömningen till andra”.
Nyheter idag har hävdat att det var en slump att de begärde ut mejlet så snabbt, något som säkerhetsbedömare som Dagens nyheter talat med bedömer det som “extremt liten” sannolikhet för.

Mejlet som skickades från Patrik Oksanen spreds av riksdagsledamoten Hanif Bali (M) på Twitter för att misskreditera Oksanen i hans yrkesroll. Bali har bett om ursäkt för publiceringen samt lämnat Moderaternas partistyrelse. Han kommer också att lämna Twitter.

Per Olofssons två bästa säkerhetsråd
Ha ett krångligt lösenord. “Det är det absolut viktigaste. Se också till att byta det emellanåt.”
Lås datorn när du inte sitter vid den. “Det finns en risk att någon obehörig kommer åt det som finns i datorn annars.”

Publicerat av