Leijonborg om Promedia-affären – berättar i sina memoarer: “Det var en förfärlig process”

Lars Leijonborg, tidigare ordförande i Mittmedia och partiledare för Folkpartiet, har i dag släppt sina memoarer. Bild: Adam Ihse/TT

“Deprimerande månader”.
“En förfärlig process”.
Så beskriver Lars Leijonborg, tidigare styrelseordförande i Mittmedia, förhandlingarna med Stampen om övertagandet av Promedia.

Mittmedias före detta styrelseordförande Lars Leijonborg har släppt sina memoarer “Kris och framgång – mitt halvsekel i politiken” på Ekerlids förlag.
Där skriver han bland annat om sina år som politiker och partiledare för Folkpartiet, numera Liberalerna. Men han skriver också om sin tid som styrelsordförande i Mittmedia. Han tillträdde 2011 efter att ha avslutat sin politiska karriär och i sina memoarer ger han en inblick i förhandlingarna med Stampen om Mittmedias övertagande av Promedia som pågick under 2015.
“Samarbetet kring tidningarna i Mellansverige gick inte bra. Vi uppfattade att de pengar som trots allt tjänades in hamnade hos Stampen, för att försvinna ner i de allt svartare och djupare hålen i det bolaget”, skriver Leijonborg.

Mittmedia var minoritetsägare i Promedia och bedömde att man inte hade några möjligheter att vinna en tvist i frågan – och anklagelserna tillbakavisades av Stampen, skriver Leijonborg i boken. Lösningen blev att Mittmedia tog över morgontidningarna och att de gemensamt ägda gratistidningarna i Stockholm, Mitt i-tidningarna, såldes till riskkapitalbolaget Segulah. Men förhandlingarna var inte lätta, avslöjar Leijonborg i boken.
“Kanske kommer någon vid tillfälle att skriva mer utförligt om denna förhandling, som pågick i över ett år. Jag har ingen lust att göra det. Det var en förfärlig process. Personer med stor vana av förhandlingar mellan företag säger att de aldrig upplevt något liknande”, skriver Leijonborg i memoarerna. Han fortsätter:
“Vi på vår sida ansåg oss vara lurade, och även en sådan situation kanske triggar en part till hårdare förhandlingsmetoder än vad som normalt bör förekomma. Jag nöjer mig med det, så kanske någon annan gör ett försök att mer objektivt skildra dessa deprimerande månader”, avslutar han.

I boken berättar han också om förhandlingarna med Schibstedt om att ta över Svenska Dagbladet, att han misstrodde Anders Borg som finansminister (extern länk: Aftonbladet) – och om försöken att slå ihop Folkpartiet och Centerpartiet (extern länk: DN). Leijonborg avgick som styrelseordförande i slutet av 2015, efter att Promedia-affären gått i lås men sitter fortfarande kvar som styrelseledamot i Mittmedia AB. Hans memoarer kom ut i dag (extern länk: Adlibris) och ges ut med stöd av bland annat Mittmedias ena ägarstiftelse, Nya stiftelsen Gefle Dagblad.

Publicerat av

Oskar Nord