Populäre motorskribentens kontrakt sägs upp – efter 33 år: “Kom som en kalldusch”

Kurt Eliasson har bevakat motorsport för flera tidningar i Mittmedia sedan 1985, nu har hans frilanskontrakt sagts upp – något som fått flera att reagera på sociala medier. Bild: Privat

I 33 år har Kurt Eliasson skrivit om motorsport.
Från juli är det slut med det – hans frilanskontrakt har sagts upp.
– Det känns sorgligt och vemodigt. Det här har varit mitt liv, säger Kurt Eliasson.

Frilansaren Kurt Eliasson har sedan 1985 skrivit om lokal motorsport för Mittmedias olika tidningar. Det började i Arbetarbladet och genom åren har han jobbat för flera olika titlar. Det senaste åren har han bevakat den lokala motorsporten i Gästrikland och Hälsingland. Men från juli är det slut, hans kontrakt har sagts upp.
– Jag hade tänkt fortsätta några år till, det kom som en kalldusch, säger Kurt Eliasson.
På sociala medier har många reagerat på beslutet och befarar en sämre motorsportsbevakning – och en namninsamling har startats i protest.
– Jag förstår på reaktionerna att läsarna kommer sörja och det blir jag rörd över. Det blev näst intill uppror, många är kritiska mot Mittmedia men det är också många som tackar mig för den tid som varit, säger Kurt Eliasson.

Henning Johannesson, sportchef.

För Mittmedia innebär det uppsagda frilanskontraktet en besparing på en kvarts miljon kronor. Samtidigt menar sportchefen Henning Johannesson att sportredaktionen kommer satsa hårt på motorsport under året – då med fokus på live-tv.
– Vi har redan livesänt två rally-SM-tävlingar och kommer bland annat sända en folkraceserie med 15-20 tävlingar. Vi går från att göra refererande rapportering till att satsa mer på live och att göra storys om de aktiva, säger Henning Johannesson.
Innebär det här att motorsportsbevakningen blir sämre?
– Jag skulle inte säga att det blir sämre, men vi kommer inte ha samma referats- och resultatbevakning som nu i Gävle och Hälsingland. Generellt ser vi att den här typen av refererande material inte har samma läs- och köpkraft som annan typ av sportmaterial och något som vi måste bli bättre på att få användarna att bidra med i form av texter, bilder, filmer och resultat.
Det här har väckt starka reaktioner i motorsverige. Vad säger du om det?
– Jag har full respekt för att motorsverige tycker att det varit jättebra att han funnits men det är inte så att vi kommer gå från jättemycket motorsport till ingen alls, så ska det inte bli. På alla våra andra orter är motorsport bevakad som all annan sport med en daglig prioritering av vad vi ska bevaka. Trots det här tycker vi att vi gör en större satsning på motorsport, säger Henning Johannesson.

För Kurt Eliasson väntar tre och en halv månads fortsatt arbete för Mittmedia, sedan ska han ta sin första sommarsemester på 33 år. Vad som händer efter det vet han inte.
– Det här måste få landa först. Jag är 63 år och i värsta fall får jag pensionera mig, men det är det sämsta alternativet. Jag har en del andra bollar i luften, vi får se, säger Kurt Eliasson.
Han befarar att den lokala motorbevakningen kommer försvinna och menar att det inte finns en chans för de ordinarie sportreportrarna att hinna med.
– Det här har varit mitt liv, jag har brunnit för det här i över 30 år. Det känns vemodigt, sorgligt på något sätt.

Publicerat av

Oskar Nord