Olika beslut om aprilskämt – här skämtades det på första april: “Uppskattat bland läsarna”

Arbetarbladets aprilskämt engagerade många boende i Skutskär. Bild: Christoffer Urborn

Flera titlar aprilskämtade i år.
Men de flesta av Mittmedias sajter avstod skojandet.
– Det vi rapporterar ska vara sant och relevant och då blir det svårt att lura läsarna, säger Karin Näslund, ansvarig utgivare i Västernorrland.

Första april innebär traditionsenligt skämtande i medier. Men på senare år har skämtandet blivit mindre frekvent – och flera medier låter numera bli att luras även på första april. En av dem är st.nu och allehanda.se där Karin Näslund är utgivare.
– I den digitala värld vi lever i blir det svårare att säkerställa att läsarna som tog del av skämtet också tar del av uppföljningen att det var ett skämt, säger hon och menar att det i grunden är en trovärdighetsfråga.
– Med det informationsbrus som vi lever med och så mycket input hela tiden blir det svårare att separera sanningar från falskheter. Därför kan det vara onödigt att medvetet sprida osanningar. Det vi rapporterar ska vara sant och relevant och då blir det svårt att lura läsarna, säger Karin Näslund.

På Arbetarbladet i Gävle gjorde utgivaren Helena Nyman en annan bedömning. Där följde de upp en tidigare nyhet om att massabruket i Skutskär skulle investera för att få bort fabrikens lukt – med ett skämt om att befolkningen protesterade mot investeringen för att få ha kvar sin doft.
– De år vi haft aprilskämt har det varit uppskattat bland läsarna och en rolig grej att göra för redaktionen. Jag ser inte att våra läsare skulle ha svårt att förstå att vi luras med ett aprilskämt, säger Helena Nyman, ansvarig utgivare.

Hon tror inte att trovärdigheten naggas i kanten för ett aprilskämt.
– Jag tror inte att människor som verkligen betraktar en tidning som seriös ändrar uppfattning för att man har ett aprilskämt. De flesta människor vet vad det är för dag och känner igen ett aprilskämt. Men man måste göra det med lite fingertoppskänsla, säger Helena Nyman.

Så aprilskämtade Mittmedias sajter:
arbetarbladet.se: Skutskärsbor rasar – startar protestgruppen ”Rör inte vårt Skitskur” för att rädda kvar massabrukets stank
bblat.se: Bbl/AT avslöjar: Hollywoodstjärna i ”Tårtgeneralen 2” – inspelning i Köping i dag
gd.se: I sommar får Gävle historiens längsta smörgåstårta – om Kostas lyckas
lt.se: Med Kronblad vid rodret planerar S en valkampanj med tyngdpunkt på kettlebells
na.se: Lyxmat till äldre – men bara om man först laddar ner en app: ”Lite orättvist är det”
norrteljetidning.se: Netflix gör remake av Saltkråkan: ”Ett mervärde för hela Roslagen”
vlt.se: 20 meter högt rådjur på Stora torget: ”En häftig attraktion mitt i stan”
På allehanda.se, avestatidning.com, dalademokraten.se, dt.se, fagersta-posten.se, helahalsingland.se, ltz.se, nynashamnsposten.se, op.se, salaallehanda.com, st.nu och tidningenharjedalen.se fanns inga aprilskämt.

Publicerat av