Slack ändrar villkoren – då kan chefen läsa dina konversationer: “Finns inga planer på att göra det”

Kommunikationsverktyget Slack används av drygt tusen Mittmedia-anställda varje vecka.

Slack ändrar sina integritetspolicy.
Från och med 20 april kan all data laddas ner av administratörer – även dina privata direktmeddelanden. Men Mittmedia har inga planer på att använda det.
– Företaget har ingen avsikt att spionera på medarbetarna, säger Per Olofsson, it-chef.

Om du inte redan funderar på vad du skriver till dina kollegor i Slack är det kanske dags att göra det nu. Från och med den 20 april ändrar Slack sin integritetspolicy och gör det då möjligt för administratörer med den högsta behörigheten att ladda ner kompletta logg-filer med alla meddelanden som skickats i verktyget. Inom Mittmedia finns tre personer med den behörigheten: Per Olofsson, it-chef, Robin Govik, digitalchef, och Markus Sandin, produktägare.
Men några planer på att använda den nya möjligheten har inte Mittmedia.
– Det finns inget självändamål att undersöka vilka konversationer som förs inom Mittmedia och företaget har inte för avsikt att spionera eller titta på medarbetarnas kommunikation, säger Per Olofsson, it-chef.
Så det finns inga planer att använda den här nya möjligheten?
– Nej, det finns det verkligen inte, säger Per Olofsson.

Per Olofsson.

Under våren arbetar it-avdelningen med en ny informationssäkerhetspolicy som ska klubbas före sommaren. Den kommer bland annat ta upp vid vilka situationer företaget får ta del av medarbetares kommunikation inom de verktyg som företaget tillhandahållit, som till exempel mejl och Slack.
– Det kan vara att det föreligger misstanke om att man gjort något otillbörligt, då skulle företaget kunna ha rätt att göra det. Men det ska finnas ett väldigt giltigt skäl, säger Per Olofsson.

Även tidigare har det varit möjligt för administratörer att ladda hem logg-filer i Slack, men då har användarna blivit informerade när funktionen slagits på. Så blir det alltså inte med det nya verktyget.
Slacks nya integritetspolicy börjar gälla den 20 april och innehåller flera förändringar inför att dataskyddsförordningen GDPR börjar gälla i maj. I ett uttalande till Fast Company säger man att ändringarna tillkännagavs för att följa GDPR och för att kunderna ska kunna förbereda sig för förordningens införande.

Publicerat av