Elias komponerar klassisk musik – vann DJ-tävling på inneställe: “Allt utom musiken är en sidogrej”

Elias Zazi i Södertälje. Bild: Oskar Nord

Efter att ha jobbat som elevassistent, laboratorieingenjör och drivit färghandel har Elias Zazi hittat hem.
Sedan årsskiftet är han kulturredaktör på Länstidningen i Södertälje.
– Musik är min stora hobby, säger han.

Elias Zazis föräldrar flydde från krigets Libanon när han var 11 år. Efter att ha bott i Älvkarleby, Sala och Hallstahammar bosatte sig familjen till slut i Södertälje där det fanns släktingar. Elias har blivit kvar i staden, men uppskattar också tiden på de andra orterna.
– Hade vi bott i Södertälje hela tiden har vi kanske inte haft det svenska språket vi har. Vi växte upp bland svenskar, pratade och lekte med svenska kompisar, säger han.

Det var musikintresset som fick honom att ringa till Länstidningens redaktion 1999 för att klaga på den undermåliga bevakningen av orientalisk musik.
– De sa att de inte hade någon som kunde skriva om det så jag skrev ner fakta som de utgick från och så gjorde de en stor artikel om assyrisk/syriansk musik. Sedan frågade de mig om jag kunde tänka mig att recensera. Jag svarade “vad är en recension?”, minns Elias Zazi.
Vad som var en recension lärde han sig snabbt och det blev runt 20 sådana per år av både orientalisk och västerländsk musik samtidigt som Elias jobbade som laboratorieingenjör på Astra Zeneca. Och även om han haft många andra jobb har musiken alltid stått i centrum. Elevassistent, färghandlare och jobb i kiosker är några av de yrken han hunnit med.
– Musik är min stora hobby. Allt annat är en sidogrej, säger Elias Zazi.
Och på det temat kan han också sätta DJ på visitkortet – i början av 80-talet vann han en DJ-tävling på innestället Studion i Stockholm och under några år vände Elias Zazi plattor i Stockholms nattliv.

Numera är det egna kompositioner av klassisk musik som står i fokus för hans musikskapande.
– I slutet av 90-talet skrev jag en sats till en stråkkvartett utan att ha gått några kurser. Jag kontaktade en professor på Musikhögskolan som läste noterna och kunde rekommendera en lärare, berättar Elias Zazi.
Elias tog lektioner i komposition för läraren och har därefter skrivit klart sin stråkkvartett och har också skrivit en pianotrio som ensembler framfört. Det finns inspelningar och just nu jobbar han med att lägga ut dem på Youtube.
Ett annat engagemang är i kulturföreningen Mezzopotelge med både kör- och musikverksamhet.
– Samtidigt försöker jag skriva en komplett bok som handlar om alla de ungefär tusen skalor, maqam, som finns i orientalisk musik, berättar Elias Zazi.

Under 2017 var Elias Zazi projektledare för Mittarabi, en mobilapp i Gävle med nyheter på arabiska som Mittmedia fick bidrag från Google för att genomföra. Syftet var att göra det enklare för personer som inte förstår svenska att ta del av nyheter. Elias Zazi hade sedan tidigare experimenterat själv med att göra tv-nyheter på arabiska i Södertälje.
– Jag tycker att det är jätteviktigt. Många invandrare som bott här i flera år står utanför samhället. För att du ska få med dem i det svenska samhället måste de veta vad som händer omkring dem, säger Elias Zazi.
Projektet Mitt arabi i Gävle avslutades före jul, det fanns ingen ekonomisk bärighet efter att bidraget från Google tagit slut. Elias Zazi hade gärna sett att det fick fortsätta i någon form.
– Det kanske inte ger oss så mycket pengar men vi når den här målgruppen och då kanske de börjar läsa våra tidningar, säger han.

Fakta: Elias Zazi
Ålder: 53 år.
Gör: Kulturredaktör.
Bor: Villa i Blombacka, Södertälje
Familj: Frun Heyam och de tre vuxna barnen Caroline, Gabriel och Joseph.

Publicerat av