Lisa flyttade hem till Sverige – efter 16 år i USA: “Kommer aldrig att ha allting nära mig”

Lisa Nordin i Örebro.

1995 gick flyttlasset från Kumla över Atlanten.
16 år senare flyttade Lisa Nordin, säljcoach på kundcentret, tillbaka.
– Det var en stor omställning att komma till Sverige, berättar hon.

Som säljcoach hjälper Lisa Nordin sina kollegor att bemöta kunderna som ringer in till kundcentret i Örebro, när hon inte själv sitter i telefon för att hjälpa kunderna.
– Jag sitter med och lyssnar när kollegan pratar med kunderna och ger tips på vad som går att förbättra och ser till så att vi följer vår servicepolicy, säger Lisa Nordin.
Hon började på kundcentret i september 2015. Då hade hon bott i Sverige i fyra år. Innan det var hon i 16 år bosatt i North Carolina i östra USA.
– Min pappa jobbade på Ericsson och fick jobb där. Tanken var att vi skulle vara där i ett år men vi trivdes och blev kvar, säger Lisa Nordin.

Hon var sex år när familjen flyttade västerut. Som 22-åring bestämde hon sig för att prova på livet i Sverige.
– Vi hade alltid varit i Sverige på somrarna och hälsat på släkten men det var helt annorlunda att flytta hit och komma in i kulturen och folks vardag. Det var en stor omställning och ganska svårt att anpassa sig, berättar Lisa Nordin.
Något som skiljer sig åt mellan länderna är mentalitet – det svenska introverta och det amerikanska extroverta. På det temat har hon flera exempel.
– I Sverige kan det vara så att man träffas på en fest och snackar med någon. Sen får man en vänförfrågan på Facebook men när man ses på stan så kollar personen ner i mobilen och undviker ögonkontakt. Den sociala biten saknar jag från USA, det är en helt annan öppenhet och det var svårt att anpassa sig till det, säger Lisa Nordin.
Annars är det framförallt vännerna som hon saknar.
– Här saknar jag mina vänner och när jag var där så saknar jag min familj. Så på något vis kommer jag aldrig att vara hel, jag kommer aldrig att ha allting nära mig. Men man får försöka göra det bästa av situationen med Facetime och Skype och åka dit och hälsa på, säger Lisa Nordin.

Med sig från USA tog hon ett intresse för amerikansk fotboll och genom den träffade hon sin franske sambo Ceasar, spelare i det lokala laget Örebro black knights. Så nu finns ett land till på familjelistan – men båda trivs i Sverige och nu letar de efter hus, gärna i trakterna kring Hallsberg.
– Vi är sugna på att flytta ut på landet, gärna med närhet till skog och friluftsliv. Nu blir det Sverige ett tag framöver, konstaterar Lisa Nordin.
Annars tog sporten dem båda till Brisbane i Australien under ett halvår 2014. Lisas sambo spelade amerikansk fotboll och som “spelarfru” jobbade hon som städerska.
– Han spelade för att det var kul, det var inga pengar i sporten där han spelade. Men det var ett jättebra tillfälle att följa med och jag har alltid velat åka till Australien, säger Lisa Nordin.

På kundcentret jobbar hon inom prenumerationsavdelningen med fakturor, adressändringar och digital hjälp. Några gånger har hon varit ute på olika mässor runt om i Mittmedias område och hjälpt kunder öga mot öga istället för öra mot öra.
– Jag älskar ju att prata med folk, det tror jag att jag fått med mig från USA, och det är lättare att träffas och kunna visa än att bara förklara över telefon, säger Lisa Nordin.

Fakta: Lisa Nordin
Ålder: 29 år.
Bor: Lägenhet i Örebro.
Gör: Säljcoach på kundcentret.
Familj: Sambon Ceasar.

Publicerat av