Stordesk får kritik i Örebro – men extra coachning är populärt: “Vi har lärt oss massor”

Reportern Göran Wärnelid får hjälp av deskredaktören Mats Carlsvärd med att göra en karta till en artikel om en väg.

Den extra reportercoachning som genomförts de senaste två veckorna i Örebro har varit populär.
Men den virtuella stordesken får kritik.
– Det vore en katastrof om vi införde det här, säger Christina Eriksson, reporter.

De senaste två veckorna har Mittmedia genomfört ett test med två “virtuella stordeskar” istället för de sju lokala deskar som finns runt om i området. Stordeskarna har personal på flera orter och jobbar med fler sajter än sin lokala. Tanken är att genomföra de virtuella stordeskarna under sommaren för att kunna dra ner på antalet sommarvikarier. Testet under två veckor ska ge svar på vilka problem som behöver lösas innan sommaren.

Birgitta Folenius, Christina Eriksson, Birgitta Skoglund, Stefan Hazianastasiou och Eva Ejdeholt.

I Örebro har ett extra text genomförts under de två testveckorna. Där har deskredaktörerna varit frikopplade för att coacha reportrar i digitalt berättande. Och det har varit populärt.
– Det är alltid bra med utbildning. Jag har tittat på Infogram och försökt göra en faktaruta lite roligare. Jag vill verkligen ge en eloge till vår webbredaktion som varit väldigt pedagogiska och duktiga på att lära ut, säger Christina Eriksson, reporter i Örebro.
– Jag jobbade kväll förra veckan men i går började jag titta på Infogram och det känns som det kan vara jätteroligt att jobba med, säger Birgitta Folenius, reporter i Örebro.
– Det har ju inte varit några problem att be om hjälp tidigare heller men nu har vi ju blivit uppmanade att ställa frågor vid alla jobb, säger Göran Wärnelid, reporter i Örebro som jobbat med kartor och fler bilder under veckan.

I Hällefors och Lindesberg finns reportern Birgitta Skoglund. I vanliga fall brukar hon få åka in till redaktionen i Örebro för att delta i utbildningar – den här gången kom deskredaktörerna ut till henne.
– Det är minst en halv dags arbete som försvinner om jag ska åka in till Örebro och då är det otroligt mycket att gå igenom och man får inte prova själv. Nu hade man en deskperson vid sin sida och fick individuell undervisning och prova själv medan någon stod bredvid och hjälpte till. På det sättet kunde jag börja använda det på en gång, säger hon.
Reportern Eva Ejdeholt har ingått i projektgruppen för den virtuella desken och att göra utbildningsinsatser i Örebro under veckan.
– Jag tycker personligen att det varit jättebra. Våra deskredaktörer är så himla duktiga och vi har lärt oss massor tycker jag. Sen att inte ha någon deskredaktör här lokalt – det känns inte så självklart av identitetsskäl för tidningen. Vissa saker som vi gjort har inte blivit ordentligt lanserade, säger hon..

Och kritiken mot att inte ha någon deskredaktör kvar lokalt delas av de flesta reportrar.
– Nyhetspulsen har försvunnit lite och det är inte samma surr på redaktionen, säger Stefan Hazianastasiou, reporter i Örebro.
– Det är extremt dåligt, vi tappar det lokala helt när det skjuts till en annan ort. Det vore en katastrof om vi införde det här, det tar bort hela engagemanget. Om det handlar om att spara pengar så borde man kunna göra det på något annat sätt, tycker Christina Eriksson.
På söndag avslutas de två testveckorna och desklivet återgår till det vanliga. Testet ska utvärderas och det som fungerade dåligt ska åtgärdas inför sommarperioden då virtuella stordeskar ska vara i drift på alla orter.

Publicerat av