Facket på Gefle Dagblad om chefredaktörsbytet: “Klokt för både henne och GD”

Anna Gullberg lämnar Gefle Dagblad.
Ett klokt beslut, tycker Gabriel Henning, ordförande i SJF-sektionen.
– Jag tror inte att det fungerat om hon kommit tillbaka, säger han.

Gabriel Henning, ordförande i SJF:s Gävlesektion.

Efter tre månaders time out valde Anna Gullberg att lämna sitt uppdrag som chefredaktör och ansvarig utgivare på Gefle Dagblad. Hon ersätts tillfälligt av Anders Ingvarsson, chefredaktör i Hälsingland.
– Det känns skönt att få ett besked. Det har varit ett vakum under några månader och vi har ett ganska turbulent år bakom oss med allt som varit. Jag tror att det är ett klokt besked för både GD:s redaktion och för Anna Gullberg, säger Gabriel Henning, ordförande i journalistfackets Gävlesektion.
Hade det fungerat om hon kommit tillbaka?
– Jag tror inte att det hade fungerat, det hade inte varit bra för arbetsmiljön. Nu får vi se framåt istället, säger Gabriel Henning.

Under de senaste tre månaderna har Daniel Bertils varit tillförordnad chefredaktör på Gefle Dagblad, något som enligt Henning fungerat bra. Den första maj tar Anders Ingvarsson över.
– Jag har ingen erfarenhet av honom, han får komma in som ett tomt blad. Vi behöver någon slags lugn och att folk känner sig sedda och lyssnade på, säger Gabriel Henning.
För ett år sedan genomförde ni i sektionen en misstroendeomröstning mot Anna Gullberg. Nu, ett år senare, lämnar hon. Vad tänker du om det?
– Vi var tydliga från början att det inte handlade om hennes roll som publicist utan hur det hanterats i vissa personalfrågor. Det kom till en punkt där vi kände att det inte går längre. Jag tror att det här är ett klokt beslut både för henne och GD, säger Gabriel Henning.

Publicerat av