Madelenes får ger stickade ylletröjor – stoppade tågtrafiken när de rymde: “Jag gick under jorden totalt”

Madelene Linderstam i egenstickad kofta, halsduk och mössa.

Fyra timmar per dag lägger Madelene Linderstam på att sticka.
Drömmen är att “slöjda hela sin garderob”.
– Alla borde prova att sticka, säger hon.

Det började när Madelene Linderstam väntade sitt första barn och hon tänkte att hon skulle skaffa sig en hobby vid sidan om jobbet. Valet föll på virkning men efter att tag bytte hon virknål mot stickor. Och där är hon fast.
– Jag stickar kanske fyra timmar om dagen och då jobbar jag och har barn. Det låter klyschigt men det är så bra för jag sitter framför en skärm hela dagarna och då gör jag inte det hemma också. Det är det ultimata pysslet för en person som inte kan sitta still, säger Madelene Linderstam.
Det vanligaste invändningen mot att börja sticka är just att tålamodet inte räcker till, berättar hon. Men det stämmer inte alls.
– Jag är världens mest rastlösa person men det händer något hela tiden men du måste ändå sitta still. Det är extremt avkopplande, säger Madelene.

De tre fåren på Madelenes gård. Bus är linslusen längst fram, bakom syns Morsan och Trean.

Hemma på gården i Mehedeby finns tre stycken Gästrikefår: Morsan, Bus och Trean. Men det är inte lammkött som lockar – utan fårull. För Madelene är en riktig “garnsnobb” berättar hon, som är noga med varifrån garnet hon använder kommer och då är de tre vandrande ullproducenterna ett trevligt litet tillskott till garnbudgeten.
– Vi klipper dem två gånger per år, det blir ungefär fyra pappkassar med ull som räcker ungefär till en tröja. De är jävligt softa och enkla att sköta. När de inte rymmer, konstaterar Madelene Linderstam.
Jag hörde att det varit en “liten incident” härom veckan?
– Ja, det är helt sinnessjukt att själv bli en nyhet. Jag får ett samtal från min granne som säger att “fåren är på järnvägen”. Tågen stod stilla och en kompis fick åka och rädda upp det. Trafikverkets representanter var inte jätteglada. Men det löste sig och när jag kom tillbaka till jobbet är det någon jävel som filmat fåren och skickat till SVT som gjort en grej på det. Jag gick under jorden totalt, säger Madelene och skrattar.
Efter några dagars husarrest fick fåren komma ut i hagen igen men rymde snart igen – nu står en investering i elstängsel högt på inköpslistan.

Tillsammans med två vänner driver Madelene podden Stickkontakt där de pratar om stickning och garn. Podden kommer ut varannan vecka och de tre stickarna åker också ut på event för att prata om sitt handarbete.
– Utifrån låter det konstigt att ha en podd varannan vecka i ett smalt ämne och vi är extremt nördiga och väldigt smala. Men det finns väldigt många stickare och vi riktar oss mot de digitala stickarna. Vi får extremt mycket kärlek från våra lyssnare, det blir en härlig bekräftelse, säger Madelene.

Även på jobbet blir det mycket stickande: I telefonmöten, på lunchen eller närhelst tillfälle ges. Sedan 2016 är Madelene Linderstam nyhetschef på Gefle Dagblad, före det jobbade hon som webbredaktör på Arbetarbladet och som fotograf på Gefle Dagblad.
– Jag älskar det här jobbet och gillar stressen, det är mitt heroin. Jag tycker inte om när det är lugnt utan tycker väldigt mycket om när det händer mycket mycket och är heta nyhetslägen, säger Madelene Linderstam.

Madelenes bästa tips för att börja sticka:
“Slacka mig! Jag kommer kasta dig rakt in i fördärvet.”
“Kolla på Youtube, följ stickare på Instagram eller lyssna på en podd. Det är väldigt inspirerande.”
“Börja med något du vill ha, det är den bästa moroten. Lägg inte ribban för lågt, läs en rad i taget och gör som det står att du ska göra.”
“Köp bra grejer från början. Det är ju lite av en prylsport med stickor och garn.”

Fakta: Madelene Linderstam
Ålder: 31 år.
Bor: Mehedeby, tre mil söder om Gävle.
Familj: Man och två barn. Tre får och en katt.
Gör: Nyhetschef på Gefle Dagblad.

Publicerat av