Anna Gullberg om att lämna GD, framtiden och det sista svåra året: “Är verkligen djupt berörd av det”

Anna Gullberg på Gefle Dagblads redaktion, som hon nu lämnar. ”Jag älskar Gefle Dagblad och har brunnit starkt för redaktionen och tidningen”, säger hon. Bild: Annakarin Björnström/Mittmedia

I måndags kom beskedet: Anna Gullberg, 47, lämnar sitt uppdrag som chefredaktör och ansvarig utgivare på Gefle Dagblad och avslutar sin anställning i Mittmedia. Detta efter en tre månader lång time out där hon bestämt sig för att sluta på en redaktion och tidning som hon säger att hon “älskar och har brunnit starkt för”.
Nu berättar hon om tiden fram till beslutet.
– Jag har tänkt mycket på den här konflikten som företaget hamnat i kring arbetsmiljön och funderat på vad jag själv kunnat göra annorlunda och hur man på bästa sätt kan gå vidare, säger Anna Gullberg.
Vad hade du kunnat göra annorlunda?
– Det är svårt att förklara eftersom jag har en policy att förhålla mig till om att inte uttala mig kring enskilda personalärenden. Sen har jag såklart funderat mycket kring beslutet och insett att det finns delar i kommunikationen som var bristfällig och ledde till onödig rädsla och funderingar. Det försökte jag rätta till efter förmåga, säger hon.

Det hon syftar på är det avtal om avgångsvederlag som tecknades med reportern Sanna Wikström i april 2016. Enligt företaget hade hon varit illojal, enligt Wikström själv fanns ingen grund för de anklagelserna. Ett år senare genomförde journalistfacket i Gävle om en omröstning om misstroende mot Anna Gullberg och personalchefen Carin Andersson. Fackklubben i norra Mittmedia valde sedan att rikta misstroendet mot företagets personalpolitik i största allmänhet.
Sanna Wikström insjuknade i en depression och i december 2017 avled hon. Hennes sambo anklagade i tidningen Journalisten Mittmedia för hennes död. Både företaget och Anna Gullberg har avböjt att kommentera fallet med hänvisning till att inte kommentera enskilda personalärenden – och det står Anna Gullberg fast vid.
– Det jag kan säga är att jag inte har gått opåverkad av dödsfallet. Jag tog väldigt illa vid mig och hela redaktionen har sörjt en omtyckt tidigare medarbetare som gått bort alldeles för tidigt. Jag är verkligen djupt berörd av det, säger hon.
Hur skulle du själv beskriva det senaste året?
– Jag vill helst inte göra det, jag vill hellre titta framåt. Jag kan konstatera att det varit jobbigt både för mig och för redaktionen, säger Anna Gullberg.

Anna Gullberg tillsammans med Gefle Dagblads maskot Tjädern i samband med arrangemanget GD/GIF-olympiaden våren 2017. Bild: Sofia Öhlander/Mittmedia

Det var i samband med tidningen Journalistens artiklar om fallet som Anna Gullberg valde att ta en time out. Då utan att ha någon plan för framtiden.
– Det var ett omedelbart behov både för mig och för redaktionen. Jag hade inga andra tankar eller planer annat än att var nödvändigt då, säger hon.
Hur har tankarna gått nu när du kommit fram till det här beslutet?
– Jag är inte en person som ger upp, jag är någon som vill stanna kvar och kämpa. Då är det svårt att komma fram till att det är dags att sätta punkt, men nu tycker jag att det är rätt att kliva av och att det här arbetet får fortsätta med någon annan. Jag tror att det blir väldigt bra med Anders Ingvarsson, säger Anna Gullberg.

I sin avskedskrönika på gd.se beskriver hon det senaste året som “svårt, av flera skäl” och just den sammanlagda bördan är det som fått bägaren att rinna över.
– Jag är van att ha det tufft och är inte någon som fegar för det men ibland kan det bli så att det finns många olika saker som gör att det blir för mycket. Det betyder inte att man inte kan klara de enskilda delarna, men till slut blir det sammantaget för mycket och jag har arbetat under en pressad situation väldigt länge, säger Anna Gullberg.
Hon kom in som chefredaktör på Gefle Dagblad 2014 med uppdraget att vässa den digitala journalistiken och satsa mer på granskande journalistik. Hon tycker att hon har lyckats med det och framhåller också ökningen på digitala prenumerationer där Gefle Dagblad ökade den totala upplagan under fjolåret.
– Jag är stolt över att avsluta 2017 med att i de här tuffa tiderna få vara med och vända upplagan och att göra det med digitala prenumerationer. Det kändes otroligt fint att det blev så, säger Anna Gullberg.

Närmast står en semesterresa med äldsta dottern till Cypern. Vad hon ska göra sedan vet hon inte.
– Jag har inte haft tid att tänka så mycket på det. Men att det blir någonting inom journalistiken är helt säkert – det är så otroligt meningsskapande att jobba med så det är klart att det blir något inom det. Det finns ingenting färdigt men jag känner stor lust och energi att gå in i något nytt, säger hon.

Läs också:
Facket på Gefle Dagblad om chefredaktörsbytet: “Klokt för både henne och GD”
Ingvarsson om nya jobbet – så ska han kombinera: “Börjar med att köpa månadskort på X-trafik”
► Anna Gullberg lämnar GD och Mittmedia efter time out: ”Har funderat djupt och länge”

Publicerat av