Nu blir ÖA postutdelad – i morse gjorde tidningsbuden sina sista rundor: “Tråkigt för vår personal”

Fredrik Lindfors, regionchef för region norr på TAB. Måndagstidningen var den sista att delas ut av företagets tidningsbud. Bild: Robbin Norgren/Mittmedia

Nu är det slut med tidningbud i Örnsköldsvik.
På onsdag tar brevbärarna över tidningsutdelningen.
– Vi har en otroligt bra personal som gjort ett fantastiskt jobb, säger Fredrik Lindfors, TAB.

Dagens Örnsköldsviks Allehanda, ÖA, är den sista att delas ut med tidningsbud. Morgondagens tidning kommer ut digitalt eftersom det är första maj, och på onsdag kan prenumeranterna ta sovmorgon – då kommer inte tidningen förrän med posten senare under dagen. Nattens utdelning var den sista för de 53 tidningsbuden på distributionsföretaget Tidningstjänst AB, TAB, i Örnsköldsvik.
– Det är klart det är tråkigt, framförallt för vår personal. De har gjort ett fantastiskt jobb ända in i kaklet och hållit en enastående kvalitet. Jag är otroligt stolt över hur de har agerat, säger Fredrik Lindfors, regionchef för region norr på TAB.
Kvar blir tre stycken tidningbud som ska dela ut Dagens nyheter och Dagens industri på morgonen. Resten av personalen blir av med jobbet, för ett 20-tal har tidningsutdelningen varit den huvudsakliga inkomsten. Och redan nu märker Fredrik Lindfors av att det blivit svårare att rekrytera.
– Jag upplever redan att det har förändrats en del, både för oss och för hela branschen. Det här sänder tydliga signaler till arbetsmarknaden om vad vi ser framför oss, säger han.

Karin Näslund, chefredaktör för Örnsköldsviks Allehanda och övriga titlar i Västernorrland. Bild: Robbin Norgren/Mittmedia

Förutom sista morgonutdelade ÖA innehåller veckan också den första postdistribuerade – och det första numret av den totaldistribuerade ÖA Helg som kommer på fredag. Chefredaktören Karin Näslund lägger sitt fokus på premiärdagarna.
– Vi har ju levt med vetskapen om den här förändringen länge så för mig är det onsdag och fredag som känns mer i dag. Vi har jobbat väldigt mycket med att prata med våra läsare om förändringen och haft väldigt mycket läsarkontakt. Alla medarbetare i Örnsköldsvik, både på redaktionen och företagsmarknad, har gjort ett stort jobb med att prata med våra läsare, säger Karin Näslund.
Vad säger läsarna?
– De säger olika saker. Det är klart att för en papperstidningsprenumeant är det två dåliga saker som händer samtidigt, de får inte tidningen på morgonen och de får den inte på lördagar. Men vi möts också av mycket förståelse för förändringen och att vi måste göra den, en vanlig kommentar är “jag tycker inte om det men jag förstår det”, säger Karin Näslund.
Det kalkylerades med en nergång av upplagan i samband med förändringen, samtidigt som hälften av de som hoppade av förväntades gå över till något av de digitala prenumerationspaketen.
– Det har gått ungefär som förväntat och ungefär hälften flyttar över till Digital eller Plus, säger Karin Näslund.

Den sista morgonutdelade Örnsköldsviks Allehanda.

Den sista morgonutdelade Örnsköldsviks Allehanda toppade tidningen med nyheten att Örnsköldsviksborna har minst skulder till Kronofogden jämfört med resten av länet och en nyhet om två kvinnor som startar en kurs i att vänta barn.
För en månad sedan gick Mittmedia ut med planerna på att även dela ut Nynäshamns-Posten med post, då berättade vd Per Bowallius att det fanns planer på att ändra utdelningsform för samtliga papperstidningar i koncernen.
– Vi har sagt tidigare att vi tittar på en total transformation av alla våra tidningar och till styrelsemötet före sommaren ska vi presentera en idé om hur det ska gå till. Vi tittar på det i varje region och varje ledningsgrupp jobbar med den här frågan, sa han då.

Publicerat av