Så har Postnord klarat den första utdelningsdagen av ÖA: “Blir mer att köra ut”

Mikael Norberg levererade de första postutdelade exemplaren av Örnsköldsviks Allehanda i Gene, Örnsköldsvik. Bild: Sandra Nordlund/Mittmedia

Onsdagens utdelningstur blev lite tyngre för Örnsköldsviks brevbärare.
Med sig hade de Örnsköldsviks Allehanda.
– Det har inte varit några problem, intygar Malin Levander, Postnord.

Onsdagstidningen blev den första av Örnsköldsviks Allehanda, ÖA, att inte delas ut med tidningsbud. Istället är det brevbärarna på Postnord som ska ta med sig hela upplagan ut till prenumeranterna. Tidningen trycks som tidigare i Birsta utanför Sundsvall och körs till postkontoret i Örnsköldsvik där den sorteras för att delas ut av brevbärarna.
– Det har gått bra den här första dagen, inga konstigheter. Det enda man kan säga var att adresstrycket var lite svagt men det har vi sagt till om och det var inget som påverkade utdelningen, säger Malin Levander, produktionsområdeschef på Postnord.
Företaget har den senaste tiden fått skarp kritik för brister i kvalitén – men enligt Malin Levander så är de problemen större söderut.
– Vi har väldigt lite kritik i region nord och ligger jättebra till i våra mätningar. Jag skulle säga att vi har en väldigt hög kvalité men det är klart att även vi gör fel ibland, vi är bara människor, säger hon.

Hasse Tavér, reporter i Örnsköldsvik.

På redaktionen är onsdagen en arbetsdag som vilken som helst. Hasse Tavér, reporter med 30 anställningsår i bagaget, har vant sig vid tanken på att inte läsa tidningen till frukost och har mött runt tusen kunder på olika träffar de senaste månaderna.
– Vi har inte fått så mycket skäll som jag hade trott. Vi har sagt att vi vill ha er som kunder i framtiden och att vi inte kommer försvinna från er, säger han.
Hur har din egen känsla för det här förändrats det här halvåret?
– Den har förändrats och blivit mycket bättre. Kan kunderna ta till sig det så ska ju vi också kunna hantera det. Sen är det inget som vi har kommit på och inget jag tokapplåderat åt men ekonomi är ekonomi och det här är den verkligheten som är nu, säger Hasse Tavér.

Mikael Norberg, brevbärare. Bild: Sandra Nordlund/Mittmedia

Brevbäraren Mikael Norberg levererade några av de första tidningarna på tisdagsförmiddagen.
– Det innebär kanske inte så stora förändringar för oss. Men det tar lite mer tid, både att sortera alla tidningar och sedan att det blir mer att köra ut, säger han till allehanda.se.
I dagsläget är inga nyanställningar planerade på Postnord till följd av tidningsuppdraget. Den volym som de delar ut i Örnsköldsvik ökar med tio procent. Vilket klockslag tidningen kommer beror på var på brevbärarens runda man bor – mellan klockan 10 och 17 gäller i Örnsköldsvik.
Om försöket i Örnsköldsvik blir lyckat finns planerna på att gå över till postutdelning på fler orter, Nynäshamn står redan på tur senare i höst.
– Vi hoppas att det blir fler orter. När vi åker vår runda ska vi ha med så mycket volymer som möjligt i bilen, inte minst med tanke på miljön, säger Malin Levander.
I samband med förändringen försvinner lördagstidningen på papper, eftersom posten inte delas ut på lördagar. Fredagstidningen kommer från och med i övermorgon att totaldistribueras till alla hushåll i Örnsköldsvik.

Publicerat av