Notiser från veckan: Plusspärr, stipendier och kritik mot Telia

►Erbjudandet att prova på Plus på Mittmedias sajter för en krona första månaden spärras nu från att användas flera gånger. Tidigare har användare kunnat avsluta och starta hur många provprenumerationer som helst. Åtgärden är ett steg i arbetet med att minska avhopp, skriver företaget i en personalpresentation.

►Från den 26 april kan nu betalande kunder skicka in familjeannonser gratis på allehanda.se. Åtgärden är ett test under fyra månader för att samla in kunskap om hur familjeannonser engagerar publiken. Att det sker just på allehanda.se beror på att tidningen går över till dagdistribution och att betalande kunder därigenom får en extra förmån, skriver företaget i uppdateringsanteckningarna för funktionen.

►Efter en granskning av äldreomsorgen i Västerås, som VLT gjort, uppmanas anställda att inte prata med tidningen, skriver vlt.se. Det trots att anställda i offentlig förvaltning har lagstadgad rätt att prata med media, så kallad meddelarfrihet. ”Allvarligt och fullständigt oacceptabelt”, kommenterar utgivaren Daniel Nordström på sin blogg.

►Katarina Östholm, kulturredaktör i Ångermanland, har tilldelats årets Olof Högberg-plakett för ”sina lidelsefulla, knivskarpa och engagerade krönikor om landsbygden och Norrlands villkor”.
– Jag känner mig hedrad. Det är oerhört roligt att märka att det man gör har betydelse för många människor, säger Katarina Östholm till allehanda.se.

►Helahälsinglands ledarskribent Lilian Sjölund har tillsammans med tidigare journalisten i Bollnäs, Malena Hilding, fått Region Gävleborgs kulturstipendium på 25.000 kronor, skriver helahälsingland.se. De får stipendiet för att färdigställa boken ”Kvinnorna i Hälsingland”.

►För två år sedan skrev flera ledande medieföreträdare en debattartikel där de kritiserade Telia. Telekombolaget tillåter kunder som surfat slut på sin surfpott att ändå använda Facebook, vilket enligt medieföreträdarna bryter mot nätneutraliteten. I slutet av 2016 slog Post- och telestyrelsen fast att Telias agerande gjorde det men sedan dess har inget hänt, vilket nu kritiseras av företrädarna i en ny debattartikel som för Mittmedia undertecknats av Carl-Johan Bergman, redaktionell chef.

Tipsa om notisnyheter – skicka DM på Slack eller mejla [email protected] Skicka gärna med länk till originalnyheten.

Publicerat av