Premiär för gratistidning på fredagar i Örnsköldsvik – så blir nya ÖA Helg: “Det känns spännande”

Peter Forsell, som står för utformningen av nya ÖA Helg tittar på det första numrets sidor tillsammans med Linn Grundberg, reporter med ansvar för ÖA Helg.

Samtidigt som Örnsköldsviks Allehanda blir postutdelad blir fredagstidningen totaldistribuerad.
I morgon är det premiär.
– Det känns oväntat lugnt, säger Linn Grundberg, reporter.

Det är vecka av förändringar i Örnsköldsvik. På fredagen är det premiär för den nya fredagstidningen, som kommer att delas ut till alla hushåll i kommunen av Postnord. ÖA Helg heter produkten och är en gratistidning som ska ge annonsörerna en räckviddsprodukt i print.
Vi hoppas och tror att vi kan få tillbaka annonsörer som lämnat oss tidigare när vi tillför den här produkten till vår flora. Det här kan vara ett bra sätt att komplettera vår digitala marknadsföring med en tidning som räcker över helgen, säger Johan Boman, säljledare i Örnsköldsvik.
På redaktionen har arbetet gratistidningen pågått under vintern. En stor utmaning är att rikta sig både till prenumeranterna som även läser tidningen måndag-torsdag och samtidigt attrahera nya läsare.
– Vi måste tänka att det här är en produkt som går till alla och vi kommer nå folk som kanske inte har någon relation med Örnsköldsviks Allehanda. Även de ska ta den i handen och läsa den och kanske locka in dem till webben. Vi pratar mycket om att skruva den, säger Linn Grundberg, reporter med ansvar för ÖA Helg.

Linn Grundberg, reporter med ansvar för ÖA Helg.

Tidningen påminner i strukturen mycket om vanliga Örnsköldsviks Allehanda, med lokala nyheter, ledarsida, nöje och sport. En stor evenemangsguide införs, vilket enligt Linn Grundberg varit efterfrågat av läsarna. Dessutom blir tidningen extremt lokal.
– Vi vet att våra läsare vill ha en väldigt lokal tidning med bara lokala artiklar om Örnskölsvik. Det är något vi brukar få höra annars att det är mycket nyheter från resten av länet och det kan provocera vissa, säger Linn Grundberg.
Vad innehåller första numret?
– Vi berättar om Pinchos som öppnar stans största restaurang någonsin som hamnar på ett ställe som ingen förväntat sig, där vi har varit inne i lokalerna. Sedan har vi varit hemma hos Foppa (ishockeyspelaren Peter Forsberg reds anm.) och hans flickvän Nicole i deras lägenhet i Stockholm och berättar om deras flytt till Schweiz, berättar Linn Grundberg.

Johan Boman, säljledare.

Det första numret är på 64 sidor varav 24 sidor består av annonser. Och intresset bland kunderna har varit stort, enligt Johan Boman.
Det ser bra ut, till numret i morgon är det väldigt mycket bokat men ändå en bra mix så det inte känns som något annonsblad, säger han.
I Örnsköldsvik finns sedan 13 år en konkurrerande gratistidning, Tidningen 7, som kommit ut på fredagar. För två veckor sedan valde de att byta utgivningsdag till onsdagar.
Vi hann aldrig mötas på samma dag. Det är duktiga konkurrenter som har gjort att vi måste vara på tå. Vi tycker att vi har en fördel genom att vi erbjuder långt fler digitala lösningar och när vi får en produkt till tror vi att helheten gör att man väljer oss, säger Johan Boman.
Hur känns det i dag?
– Det känns spännande, vi har jobbat hårt tillsammans på redaktion och marknad för att det här ska bli bra, säger Johan Boman.
Linn Grundberg är lugn inför premiärnumret.
– Det känns bra, oväntat lugnt. Vi har haft planerna och materialet för de första numren länge, säger hon.

Publicerat av