Notiser från veckan: Digitalmoms, robotintervjuer och journalistpris

►Nu öppnar regeringen för att kompensera medieföretag för den högre momsen på digitala prenumerationer, skriver Dagens nyheter. Momsen på digitala prenumerationer är 25 procent medan den är 6 procent på papperstidningsprenumerationer. Frågan har lyfts av flera publicister på DN Debatt som menar att den högre momsen riskerar att försvaga demokratin.

►Sportens textrobot, Rosalinda, hämtar nu också in kommentarer från tränarna när den skriver sina referat. Genom ett sms till tränaren får de möjlighet att tycka till om matchen. Till en början testas funktionen på två serier: division 4 Dalarna herr och division 2 södra Norrland dam, skriver dt.se. I en av de första robottexterna med citat uttalar sig tränaren Andreas Nordell om matchen mellan Hille och Edsbyn.

►Gävleborgs journalistpris har delats ut och går till Joanna Wågström och Linnea Brundell på Arbetarbladet i Gävle för sin granskning om ett kommunalt försäkringsbolag samt till Erik Strömberg, reporter i Ljusdal, för ett avslöjande om en politiker som spred kommentarer om beslut och kollegor på en påhittad Facebook-profil. Juryns motivering finns på arbetarbladet.se eller helahalsingland.se.

►Efter anmälan till Arbetsmiljöverket som gjordes på redaktionen i Köping för ett år sedan har arbetsmiljön blivit bättre, rapporterar Journalisten. Efter flera omfattande nedskärningar och förändringar blev stressen för hög och skyddsombudet Anders Brage såg ingen annan utväg än att lämna in en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Efter det vidtogs flera åtgärder och samtalsklimatet i arbetsmiljöfrågor har blivit bättre, säger Brage till Journalisten.

►Under onsdagen arrangeras Guldtjädergalan i Gävle av Gefle Dagblad och föreningen Matvärden. På galan delas pris ut i kategorierna Årets krog, Årets dryckesupplevelse, Årets lokala matupplevelse, Årets sällskapsupplevelse och Årets krogpersonlighet. Galan ordnas för första gången och hålls på Gasklockorna, skriver gd.se.

Tipsa om notisnyheter – skicka DM på Slack eller mejla [email protected] Skicka gärna med länk till originalnyheten.

Publicerat av