Nyman om sitt nya jobb på DT – och att lämna “sin” tidning: “Roligt att få nya utmaningar”

Helena Nyman blir ny chefredaktör för dt.se och de sex dagstidningar som hör till sajten. Bild: Catharina Hugosson/Mittmedia

Hon har varit på Arbetarbladet i över 25 år.
Nu byter Helena Nyman tidningshus och län – till DT och Dalarna.
– Det känns väldigt spännande och kul, säger hon.

För två år sedan kom Helena Nyman tillbaka till Arbetarbladet, då från SVT Västernorrland där hon jobbat som redaktionschef i ett år. Innan dess har hon jobbat på Arbetarbladet i flera roller: lokalredaktör, bilageredaktör, nattchef och nyhetschef.
– Jag har varit på Arbetarbladet i säkert 27 år så det är naturligtvis “min” tidning. Men Arbetarbladet har en framtid utan mig och jag känner att det är roligt att få nya utmaningar, säger Helena Nyman.

Hon har ingen tidigare koppling till Dalarna men utmaningarna för DT är desamma som för resten av Mittmedias regioner.
– Vi behöver ha en läsaraffär som ger oss intäkter från i dag och framöver, den papperstidningsaffär som vi har left på i 100 år håller inte på sikt. Vi ska fortsätta göra bra papperstidningar med bra innehåll – samtidigt som vi ska ha ett totalt digitalt fokus, precis som DT har, säger Helena Nyman.
Du går från en andratidning till en förstatidning, vilken skillnad är det?
– Det kanske är så att man ser på tidningen på ett lite annorlunda sätt utifrån och att läsarna har andra förväntningar på tidningen, säger Helena Nyman.

Helena Nyman är bosatt i Sandviken väster om Gävle och planerar att dagspendla till Dalarna.
– Till Falun tar det 55 minuter och jag ser inga problem med det. Jag har vuxna barn och måste inte vara hemma en viss tid. Min tanke är att vara i Falun varje dag, säger hon.
Din chef Carl-Johan Bergman är också företrädare på posten som chefredaktör på DT. Hur känns det?
– Jag har inte ens reflekterat över det. Carl-Johan kommer inte att vara inne och peta i mitt jobb, han är nog rätt glad över att få fokusera på sitt nya. Sen kanske han har goda råd eller förslag och det tar jag såklart emot, säger Helena Nyman.
På fritiden spenderar hon tid i sommarstugan vid Storsjön i Sandviken, sjunger och promenerar. Men mycket av hennes fritid är arbetsrelaterad.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba och är en extremt nyfiken person, berättar hon.

Fakta: Helena Nyman
Ålder: 55 år.
Bor: Villa i Sandviken.
Familj: Sambo, två vuxna barn.
Fritidsintressen: Sommarstuga i Storsjön utanför Sandviken. Sjunger och tar promenader.

Publicerat av