Sakine trivs i hetluften – tar gärna ställning i obekväma frågor: “Upplevs som modig”

Sakine Madon i Västerås.

Liberala ledarskribenten Sakine Madon har alltid varit provokativ.
Som ung skrev hon krönikor om bortskämda medelklasstudenter.
– Jag är egentligen diplomatiskt lagd, berättar hon.

Vilka är Sveriges mest engagerande opinionsbildare? Frågar du sajten Idagora, som varje månad sammanställer de mest engagerade ledartexterna i den borgerliga lokal- och regionpressen, är svaret ofta Sakine Madon. Sedan hösten 2016 är hon en av två politiska redaktörer på VLT i Västerås och hon räds inte att ta ställning i de obekväma frågorna, både i sina ledartexter eller i sociala medier.
– Det är många som säger “oj, du är så modig” men jag tycker att jag är ganska försiktig och mina syskon brukade kalla mig “svennig” när vi växte upp. Jag är egentligen diplomatiskt lagd men i det svenska debattklimatet så upplevs jag väl som modig, säger Sakine Madon.

Hennes familj flydde från Turkiet några år efter en militärkupp 1980, samma år som Sakine föddes. Föräldrarna var politiskt engagerade i fackföreningsrörelsen och Sakine Madon beskriver hemmet som socialistiskt.
– Jag har ju ärvt mitt politiska intresse hemifrån, men det har aldrig funnits något krav på vad man ska tycka. Jag grubblade mycket över politik och tänkte först att jag var vänster eftersom jag var feminist. Snart insåg jag att jag är väldigt mycket emot kvotering, säger Sakine Madon.
Det politiska engagemanget tog henne till Liberala ungdomsförbundet samtidigt som hon skrev krönikor i en gratistidning. Efterhand insåg hon att opinionsbildning utanför partipolitiken var roligast och lade krutet på det.
– Jag skrev krönikor om bortskämda medelklasstudenter så redan då var det många som reagerade på det jag skrev, berättar Sakine Madon.

Efter en konflikt med tidningens chefredaktör lämnade hon tidningen. Då hörde Expressens ledarsida av sig, där hon skrev krönikor i många år. 2013 blev hon politisk redaktör på tidningen Norran i Skellefteå. Där var hon i tre år innan hon fick frågan om att jobba på VLT.
– Jag tycker det är jätteroligt och lärorikt att få lära känna en annan region i Sverige och en ny politisk kontext, säger Sakine Madon.
Hon skriver ofta om känsliga ämnen som hederskultur, yttrandefrihet och integration. I en av hennes mest omdiskuterade ledartexter från fjolåret kritiserade hon Västerås kommun för att ha separata badtider för kvinnor och män, tider som inkluderade även barn.
– Jag tycker det är fel och de låga åldersgränserna fick mig att reagera, säger hon.
Får du mycket hat och hot riktat mot dig?
– Det är inte det som präglar min dagliga vardag men visst har jag fått hot genom åren. Men hoten är försvinnande få mot allt jag får, säkert 90 procent av alla kommentarer och mejl är trevliga och jag har som policy att svara på allt. Ibland kan det vara lite tröttsamt och slitigt men jag skulle inte vilja vara utan läsarkontakten, för mig har opinionsbildandet alltid handlat om att få en dialog, säger Sakine Madon.

Sommaren 2016 sommarpratade hon i P1-programmet Sommar och pratade bland annat om flykten från Turkiet och samhällets syn på hedersvåld.
Hon är engagerad i ett nätverk som heter förortsfeminism och mycket av fritiden går, förutom familj och vänner, åt till hennes samhällsintresse.
– När jag har lite ”egentid” slutar det ju bara med att jag sitter och tittar på politiska dokumentärer och svarar på mejl, säger Sakine Madon och skrattar.
Annars är hårdrock ett stort intresse – favoritbandet är Slayer som i år inleder sin avskedsturné, hon ska se bandet i december i Stockholm. Och hon söker sig gärna utanför journalistkårens vanliga domäner.
– Det är befriande att inte bara vara bland journalister som befinner sig i homogena bubblor. Nästa sommar har jag tänkt att man borde åka till dansbandsveckan i Malung och Ullared måste jag också uppleva, säger Sakine Madon.

Fakta: Sakine Madon
Ålder: 38 år.
Bor: Huvudsta, Solna norr om Stockholm.
Gör: Politisk redaktör på VLT.
Familj: Sambo och två barn.

Publicerat av