Virtuella stordeskar införs i sommar – trots enkätkritik: “Viktigt att titta vad som fungerat dåligt”

Nyhetsdesken i Sundsvall med deskredaktörer och liveredaktörer bevakar i dagsläget Västernorrland med sajterna allehanda.se och st.nu.

Det blir virtuella stordeskar i sommar.
Nu förhandlas förslaget med facken.
– Vår leverans påverkades inte nämnvärt under testet, säger Carl-Johan Bergman, redaktionell chef.

Under två veckor i april testades två stycken “virtuella stordeskar” istället för lokala deskar. I de virtuella stordeskarna sitter deskredaktörerna utspridda och jobbar med andra sajter än sin egen lokala. Syftet med testet var att se vilka effekter en sådan organisation skulle få inför planerna att genomföra det i sommar.
Nu har beslutet tagits om att införa stordeskar även i sommar. I dag, tisdag, återupptas förhandlingarna med journalistfacken.
– Det var ett test som efter förutsättningarna föll väl ut. Man ska ha minnet att vi inte gjorde några förändringar i arbetssätt eller scheman under testet men det fungerade ändå väl. Vår leverans mot våra användare påverkades inte nämnvärt, säger Carl-Johan Bergman, redaktionell chef.

Carl-Johan Bergman. Bild: Mikael Hellsten

I utvärderingen på 27 sidor finns bland annat en rapport av hur kpi:erna förändrats, där köpen minskade men inloggade konton hade en positiv utveckling även om resultaten varierade mellan sajterna.
– När jag läser utvärderingarna ser jag att alla som vanligt verkligen lagt sig vinn om att få det att fungera bra, säger Carl-Johan Bergman.
Om man tittar hur folk svarat i enkäten så är det fler som tycker att det fungerat dåligt än bra, hur ser du på det?
– Det är såklart viktigt att vi tittar på vad det är som fungerat dåligt respektive bra och för vilken yrkeskategori. Jag är inte förvånad över att ett test upplevs gå sämre än förväntat, det är inte så konstigt, säger Carl-Johan Bergman.
Det är flera deskredaktörer som upplevt att de kände sig oviktiga i samband med det testet. Vad säger du om det?
– Det är jättetråkigt för det är precis tvärtom. Våra deskredaktörer är en förutsättning för vår digitala journalistik och jag vill verkligen säga att de har en kompetens som vi verkligen värnar, säger Carl-Johan Bergman.

Från början var planen att de virtuella deskarna skulle bemannas med åtta deskredaktörer, efter testet är nu förslaget att tio deskredaktörer ska jobba i varje stordesk. Det ger totalt 20 tjänster över sommaren, en minskning från de cirka 30 deskredaktörer som finns i dag. Besparingen är en del av redaktionens sparkrav för året med att “spara i vardagen”.
– Vi har ett krav att minska med 30 tjänster under året och har sagt att vi ska göra det genom att spara i vardagen. Det jobbet rullar på väldigt bra ute i regionerna och det kravet kommer vi att nå, säger Carl-Johan Bergman.
Hur stor är sannolikheten att det blir virtuella stordeskar även i höst?
– Först ska sommaren utvärderas och vi får se hur det går. Det är självklart något som är rimligt att anta kan ske framåt också, men det är för tidigt att säga och jag vill inte föregripa det, säger Carl-Johan Bergman.

Margaretha Levin Blekastad.

Margaretha Levin Blekastad, ordförande i södra Mittmedias SJF-klubb, Promediaklubben, vill vänta till efter förhandlingen med att ge några specifika kommentarer.
– Rent generellt finns det för- och nackdelar med en virtuell stordesk. Risken är att man tappar lokalkännedom och att det blir mer stressigt om det händer flera saker på olika håll, säger hon.

Läs också:
Utredning föreslår: Virtuella superdeskar införs i sommar – sparar på vikarier: ”Förhandlar förslaget”
Nu drar testet med två virtuella stordeskar igång: “Blir spännande att se hur det faller ut”
Stordesk får kritik i Örebro – men extra coachning är populärt: “Vi har lärt oss massor”

Publicerat av