Miljonbidrag för bättre återkoppling till reportrar: “Finns behov av personlig feedback”

Drygt 1,8 miljoner kronor betalas ut till Mittmedia från Presstödsnämnden. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mittmedia får 1,8 miljoner kronor i bidrag.
Pengarna kommer från Presstödsnämnden.
– Det är väldigt uppskattat, varje krona gör skillnad, säger Robin Govik, digitalchef.

Mittmedia har beviljats ett utvecklingsstöd på 1 830 560 kronor kronor från Presstödsnämnden. Pengarna ska användas till att utveckla bättre sätt för reportrar att få återkoppling på hur användarna läst reporterns artiklar. Vid årsskiftet gick avtalet ut med en tidigare leverantör och sedan dess har feedbacken skett via nyhetschefer på en mer allmän och manuell nivå.
– Vi ser att det fortsatt finns ett behov av den personliga feedbacken, Chartbeat uppfattas inte som tillräckligt bra och vi saknar ett system för att med automatik ge reportern feedback. säger Robin Govik, digitalchef och den som står bakom ansökan till Presstödsnämnden.

Robin Govik, digitalchef i Mittmedia. Bild: Jan Olby/Mittmedia

Före årsskiftet landade en personlig rapport i alla reportrars mejlbox, sannolikt kommer det nyutvecklade systemet att innehålla en sådan del.
– Jag tror att vi kommer vara teknikneutrala. Det kan vara mejl, Slack eller dashboards men troligast en kombination av allt. Olika kanaler lämpar sig bra till olika saker, säger Robin Govik.
Är det här något Mittmedia hade gjort utan det här bidraget?
– Ja, men kanske inte lika snabbt. Med de här pengarna kan vi titta på färdiga lösningar som redan finns och hur vi kan anpassa dem. Annars hade vi nog försökt lösa det inom befintlig utveckling och där finns det många saker som vi vill göra, säger Robin Govik.
Enligt bidragsansökan behöver “tidningarnas skribenter hjälp med att få en djupare förståelse för sitt innehåll och hur detta tas emot av läsarna. Målet med projektet är att skapa ett innehåll som gemene man är villig att betala för samt att förlänga relationen med befintliga läsare.” Presstödsnämnden tog beslutet att bevilja ansökan på sitt möte den 11 april. Bidraget täcker bara en del av investeringen i det nya verktyget, resten står Mittmedia själva för.
Det nya verktyget för återkoppling tror Govik kommer lanseras i en första version inom de närmaste månaderna, för att sedan vidareutvecklas med nya funktioner.

Stödet går inte att söka för Mittmedia som koncern utan måste sökas tidning för tidning.
– Själva ansökningsförfarandet är oerhört krångligt och anpassat efter papperstidningar. Faktum är att Presstödsnämnden har problem att dela ut alla pengar och det skulle jag säga beror på att det är för krångligt, säger Robin Govik.
Men är det rätt att Mittmedia ska bedriva verksamhet med statliga bidrag?
– Vi spelar på samma spelregler som alla andra, finns det bidrag för digitala affärsmodeller tänker jag söka dem. Samtidigt är det en liten kompensation för statens oschyssta villkor när vi pratar till exempel om digitalmomsen, säger Robin Govik.

Publicerat av