Notiser från veckan: GDPR-premiär, nomineringar och manuell tryckerihantering

► I dag införs den nya dataskyddsförordningen GDPR, vilket får flera konsekvenser för mediebolag. Mittmedias digitalchef Robin Govik säger till Resumé att han inte är orolig och att kraven i den nya lagen inte skiljer sig så mycket jämfört med Mittmedias rutiner.
– Vi har haft ett litet försprång eftersom vi sedan några år har en tydlig datastrategi som linjerar väl med GDPR. På det sättet har vi kunnat fokusera på att fortsätta utveckla vår affär snarare än att behöva göra stora utvecklingsinsatser för att följa GDPR, säger Govik till Resumé.

►I februari drog Mittmedias metadataprojekt igång. I en bloggpost på Medium skriver utvecklaren Pontus Ekholm om projektet, vilka utmaningar som finns och hur de ska lösas – och berättar också hur projektet hänger ihop med att minska avhoppen från Plus.

►Ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter, främst på Sundsvalls Tidning, har fått Aftonbladet kulturs utmärkelse Hummerkniven, ett pris till ”liberaler som fortfarande är liberala”.
– Det känns väldigt hedersamt, faktiskt, säger Mirjamsdotter till Aftonbladet.
Det är det sista Hummerkniven att delas ut, priset ersätts nästa år av Soppsleven till socialdemokrater som vågar vara socialdemokrater.

►Tillsammans med SVT och SR kommer Mittmedias titlar i Jämtland att samarbeta om en gemensam valdebatt om vården under hashtaggen #rättvisvard. Debatten äger rum i Östersund den 22 augusti, skriver SR Jämtland.

►Mittmedia är nominerat i två kategorier i Dagens medias tävling Årets lokala mediehus. Mittmedias kvinnliga sportjournalister kan bli Årets inspiratör, en kategori som även produktägaren Thomas Sundgren är nominerad till. Patrik Oksanen är nominerad i kategorin Årets journalist.

►Utgivaren Anders Ingvarsson är i en krönika kritisk till polisens hantering av hot mot journalister och berättar om ett fall där det tog två minuter att lägga ner en utredning om hot från en nazist. Han efterlyser ett tydligare ansvarstagande.

►Ledarskribenten Lilian Sjölund i Hälsingland får ytterligare två stipendier: Bollnäs kulturpris och Gävle kommuns kulturstpiendium, skriver bland annat Medievärlden. Sjölund har tidigare fått Region Gävleborgs kulturstipendium.

►Vi noterar avslutningsvis att manuell hantering räddat intäkter i veckan i tryckeriet i både Östersund och Sundsvall. I Östersund strulade ibladningsmaskinen och två bilagor fick läggas i manuellt i ÖP Magasin, i Sundsvall blev gratistidningen ÖA Helg, på grund av annonsmängd och bilaga, för tjock för att kunna vikas i maskin och ett fotbollslag togs in för att vika tidningen. Tidningen delas ut av Posten som kräver att den ska vara vikt på mitten.

Tipsa om notisnyheter – skicka DM på Slack eller mejla [email protected] Skicka gärna med länk till originalnyheten.

Publicerat av