Så går löneförhandlingarna – extra semesterpengar i juli att vänta: “Hinner inte till midsommar”

Foto: Leif Johansson

Årets löneförhandlingar är i full gång.
Efter fjolårets långdragna konflikt om journalistlönerna ligger man bättre i fas.
– Vi ligger bra till tidsmässigt, säger Tomas Backlund, SJF-ordförande.

De nya lönerna förhandlas just nu för fullt. För journalisternas del har förhandlingarna med klubbarna tagit paus och just nu pågår lokala diskussioner om de chefernas bedömning av medarbetarnas prestation, vilket ska vara klart nästa fredag. Därefter ska klubbförhandlingarna återupptas. Ambitionen från början var att vara klar med förhandlingarna så att de nya lönerna betalas ut före midsommar. Så blir det nu inte.
– Vi hinner inte till midsommar men målsättningen är att förhandla klart före midsommar och få ut pengarna på julilönen, säger Per Åhlin, redaktionell personalchef.
Klart är att det även i år blir fyra nivåer, men vilka det blir är inte klart ännu. Fjolårets nivåer på 200, 400, 800 och 1600 kronor fick kritik för att ha för stora hopp. Årets avtal ger ett påslag på 1,8 procent vilket är mindre än i fjol.

Tomas Backlund, ordförande i Mittmedias SJF-klubb för de fem nordliga regionerna.

Fjolårets journalistförhandlingar blev komplicerade och drog ut rejält på tiden. Först nästan ett år efter att de nya lönerna börjat gälla kunde de betalas ut.
– Det är för tidigt att säga hur det går i år. Det som är positivt är att vi ligger bra till tidsmässigt även om vi tycker att det är beklagligt att det dragit ut lite på tiden nu med arbetsgivarens förslag, säger Tomas Backlund, ordförande i norra Mittmedias journalistfack, Mittmedias största klubb.
Vad tänker du så här med fjolårets förhandlingar lite i backspegeln?
– Jag tänker framförallt att det inte var någon förhandling över huvud taget och resultatet av den kommer vi få leva med i många lönerevisioner framöver. Samtidigt är det gjort nu och det ska bli spännande att få tillbaka rapporterna från sektionsdiskussionerna och se förslaget på nivåer, säger Tomas Backlund.

Per Åhlin, redaktionell personalchef. Bild: Susanne Kvarnlöf

Från företagets sida har Per Åhlin och personalchefen Carin Andersson varit på turné i alla regioner och träffat lönesättande chefer och sektioner för att diskutera hur lönesättningen går till.
– Det har varit bra diskussioner när vi träffat chefer och fackliga företrädare gemensamt och min bild är att det finns en större förståelse för hur processen går till nu, säger Per Åhlin.
För Unionens och GS-fackets del pågår förhandlingarna och även där är förhoppningen att bli klara före midsommar så att lönerna kan betalas ut i juli. Samtidigt som lönerna för de organiserade betalas ut får också de som inte är med i facket sina nya löner.
Det ser alltså ut att bli ett extra tillskott i semesterkassan för alla anställda i Mittmedia i år.

Publicerat av