Fick tillbaka Ica-handlare med native och Facebook-annonsering – nu får de Adolf Ahlgrens stipendium

Catarina Knutsson var den enda av mottagarna som var på plats på jobbet på torsdagen när priset delades ut. Kristina Magnusson och Melinda Hednoff är på semester. Bild: Lars Norell

De vände en annonsör som slutat köpa annonser.
Med en marknadsföringsplan och behovsanalys blev resultatet lyckat – och nu har trion fått Adolf Ahlgrens stipendium.

De två Ica-butikerna hade i princip slutat handla annonser när Catarina Knutsson bestämde sig för att ta ett omtag tillsammans med affärsutvecklaren för native Kristina Magnusson och kampanjkoordinatorn Melinda Hednoff. Tillsammans med kunden gjorde de en rejäl behovsanalys och tog reda på vad kunden ville och vad som var viktigt.
– Det kom fram många saker och man märkte att de började lyssna mer och mer ju fler möten vi hade och ju mer vi hade att säga. Vi gjorde en årsplanering och en strukturerad plan, berättar Catarina Knutsson, medierådgivare.
Kundens annonsering består i dag främst av marknadsföring på Facebook och med nativeartiklar på nätet.
– Sen har vi gjort lite extra och hållit i utbildningar hos de som ska ha kontakt med oss om vad de ska göra för inlägg och hjälpt dem med en filmutbildning, säger Catarina Knutsson.

Nyckeln till framgången var samarbetet mellan trion – en affärsutvecklare för native, en kampanjkoordinator och en säljare, även om Catarina Knutsson föredrar titeln “rådgivare”.
– Det var jätteviktigt och vi har varit med alla tre på nästan alla möten. Det hade aldrig gått utan och alla har varit lika viktiga i hela projektet, säger Catarina Knutsson.

Företagsmarknadschefen Staffan Lönner var på plats i Östersund på torsdagen och delade ut stipendiet.
– När vi gör saker som vi tänkt och hjälper varandra med våra kompetenser så blir det bra och det har verkligen de här tre gjort. De har träffat kunden, lyssnat på kunden, varit kreativa och kommit med förslag som de anpassat och levererat till en nöjd kund som fortsätter jobba med oss, säger han.
Stipendiet är på 50.000 kronor som delas mellan mottagarna.

De senaste mottagarna av stipendiet:
2017: Xiu Li, data scientist, DMU.
2016: Flera säljare i Sundsvall för radioinsats.
2015: Mattias Norberg, Frida Engström och Matilda Nygren, mediesäljare i Sundsvall.
2014: Håkan Hamrin, digitial affärsutvecklare i Östersund.
2013: Jonas Ahnlund, mediesäljare i Örnsköldsvik.

Publicerat av