Värvas till schweizisk klubb – nu tar Oskar tjänstledigt: “En superhäftig livserfarenhet”

Oskar Lund i Sundsvall, iklädd UHC Lok Reinachs matchtröja.

Sportjournalisten Oskar Lund blir utlandsproffs i höst.
I schweiziska Reinach ska han hjälpa innebandylaget upp till andraligan.
– Jag blir rik på erfarenheter, säger Oskar Lund.

Innebandykarriären började hemma i källaren i Sundsvall där Oskar Lund som barn drog ihop ett lag som spelade en gång i veckan. Det fortsatte i olika klubbar och som högst har han spelat i näst högsta serien i Sverige och vunnit junior-SM. Men jobbet som sportjournalist har alltid gått först.
– Det blev svårare att kombinera med en full elitsatsning, men jag har fortsatt att spela på lägre nivå även om jag alltid satsat på jobbet, säger Oskar Lund.
Men nu väntar ett utlandsäventyr. I mitten av augusti går flytten till Schweiz och den lilla staden Reinach. Laget UHC Lok Reinach spelar i tredjeligan men siktar på att ta sig uppåt i seriesystemet. Till sin hjälp tar de Lund.
– Jag har en kompis som spelade med klubben förra säsongen och som ska vara kvar där. Gissningsvis har han väl tipsat om lite spelare och i vintras fick jag frågan om jag var intresserad, säger Oskar Lund.

Det direkta svaret från honom var ett skratt och ett “det vore jättekul, men det går ju inte”. Men under våren svängde pendeln.
– De frågade igen och då började jag tänka att det var ett spännande äventyr och samtidigt planerade min sambo att göra praktik på annan ort och då kändes det tajmingmässigt mer perfekt, säger Oskar Lund.
Så han tog upp frågan med sina chefer på sporten – som gav honom stöd att hoppa ombord på utlandsäventyret.
– Det fanns en viss oro hur det skulle påverka mitt jobb och min framtid. Jag har ju mitt drömjobb som sportjournalist och hade aldrig gjort det om jag hade känt att det äventyrat jobbet. Men jag är jättetacksam över den dialog vi hade och kände att jag fick ett stöd att göra det, säger Oskar Lund.
Är det en pojkdröm som går i uppfyllelse, att vara proffs utomlands?
– Det är mer en livsupplevelse att bo utomlands och testa på det. Jag ser det som en superhäftig upplevelse och en livserfarenhet snarare än en barndomsdröm, säger Oskar Lund.
Blir du rik?
– Haha, näe. Eller jo, på erfarenheter.
Hans tjänstledighet börjar i mitten av augusti och sträcker sig till våren 2019, lite beroende hur det går för det schweiziska laget. Förutom att spela kommer han träna ett ungdomslag och förmodligen ha något extrajobb vid sidan om.

Sportjournalistjobbet kan tyckas naturligt med en mamma som är journalist och en pappa som är idrottslärare. Oskar Lund började sin bana på Dagbladets sportredaktion med en praktikplats på högstadiet och jobbade sedan på Sundsvalls Tidnings ungdomsredaktion Unga ST.
– Efter det kom jag tillbaka till Dagbladet där jag fick fast anställning samtidigt som jag pluggade. Förutom en vända på Expressen har jag jobbat på någon av tidningarna i Sundsvall sen högstadiet, säger Oskar Lund.

Från början lockade skrivandet. Numera är Oskar Lund en välmeriterad tv-profil som ofta syns i Mittmedias olika sportsändningar.
– Det blev en ny utmaning när vi började göra mer tv, jag fick en liten kick av det. Det liknar lite idrotten, man förbereder sig, ska ut och leverera och sen är man ganska slut efteråt. Det blir väldigt äkta, tv är ett bra sätt att förmedla känslor, säger Oskar Lund.

Fakta: Oskar Lund
Ålder: 30 år.
Gör: Sportjournalist.
Bor: Lägenhet på Södermalm i Sundsvall.
Familj: Sambo. Mamma, pappa och två yngre systrar.

Publicerat av