Elisabets son dog av drogerna – nu berättar hon om sorgen i boken “Vi begravde våra barn”

Elisabet Greek i Hudiksvall.

Elisabet Greek var på jobbet när beskedet kom.
Hennes son Björn hade hittats död efter en överdos.
– Chocken var så stor att den slog ut precis allting, berättar hon.

Det är en vanlig fredagseftermiddag på redaktionen i Hudiksvall. Elisabet Greek fredagsfikar med kollegorna när telefonen ringer hos nyhetschefen.
Det är Elisabets pappa som berättar att hennes son Björn har hittats död på golvet i sin lägenhet.
Det här är november 2015. Björn är 20 år och har hållit på med droger sedan han var 13 år. Han började även missbruka läkemedel när han var 15 år.
– Han började med hasch och när han hade hållit på i lite mer än ett år berättade han själv för oss. Det blev fullt pådrag med psykolog och socialtjänsten, alla var engagerade och han fick lämna prover i ett halvår. Vi trodde att vi fick Björn drogfri, berättar Elisabet Greek.

Men Björn blev inte drogfri. Han gick gymnasiet hos sin pappa i Uppsala och fortsatte ta droger. När och hur mycket är det ingen som vet – han skötte studierna, hade extrajobb och ett stort nätverk med vänner och familj. Efter gymnasiet ökade missbruket.
– Björn är ett skolboksexempel på hur ett missbruk kan börja med med hasch och sluta med döden. I perioder var han ren och det var efter överdoserna som han var som mest motiverad att sluta. Det är då man måste ta tag i en missbrukare – det går inte att boka in ett möte med socialtjänsten om tre veckor för de ramlar ner i återfall väldigt fort. Den här tidsaspekten är en brist i systemet, säger Elisabet.
Björns sista år i livet kantades av försök att bli ren, men också av psykisk sjukdom utlöst av missbruket. I början av november 2015 hittades han död på sitt rum och det var då som Elisabets fredagsfika avbröts av ett telefonsamtal som är alla föräldrars skräck.
– Chocken var så stor att den slog ut allting, jag blev alldeles bedövad och lamslagen. Vissa funktioner bara försvann, sen var det som att jag fick trycka på omstart på knapp efter knapp i livet, berättar Elisabet Greek.

Vi begravde våra barn, boken som Elisabet varit redaktör för tillsammans med Mari Rickardsson och Tina Rydberg.

Orden har alltid varit hennes element och tidigt efter Björns död började hon skriva om sorgen. Krönikan “Jag är hans mamma i evighet” lästes av tiotusentals när den publicerades på flera sajter i Mittmedia. I vintras kom en bok ut, som består av både Elisabets historia och 32 andra mödrar som förlorat sina barn i drogberoendet. Den heter “Vi begravde våra barn”.
– Att begrava mitt barn var det absolut svåraste jag gjort i livet. Egentligen är det en helt omöjlig sak att göra, säger hon.
Bokens 33 berättelser är alltifrån långa historier till korta dikter och hälsningar till barn som inte längre finns i livet. Hon har varit redaktör för den tillsammans med Tina Rydberg och Mari Rickardsson. Ingen av berättelserna slutar lyckligt.
– Något jag också tycker behöver lyftas i drogdebatten är att vi kommer från ordnade förhållanden. Missbruket kan drabba alla, inte bara socialt utsatta från dysfunktionella förhållanden. Det behandlas fortfarande som ett socialt problem men så är det inte, säger Elisabet Greek.

Att få tag på droger är enkelt i dag, de är bara ett klick bort på nätet och skickas med posten. Samtidig lyfts också frågan om legalisering av cannabis allt oftare.
– Jag blir så vansinnigt upprörd över den synen på droger och bland annat genom att berätta Björns historia försöker jag nå ut med det här. Att cannabis inte är värre än alkohol är ren bullshit, säger Elisabet Greek
Hon lämnade aldrig in någon IVO-anmälan efter Björns död och hon ser inga påtagliga luckor i hennes och samhällets kamp för att få honom att bryta sitt beroende.
– Jag känner mig fullständigt trygg i att jag har gjort precis allt jag kunnat för Björn och jag försöker så gott det går att värja mig mot tankar att det var “den och dens fel”. Jag tror att alla har gjort så gott de har kunnat men vi behöver veta bättre hur missbruk fungerar och vad som behövs för att få bukt med det, säger Elisabet Greek.

Elisabet började jobba i Hudiksvall 2007, då som redigerare och biträdande nattchef för tidningarna i Hälsingland. Då hade hon en ettårig journalistutbildning i bagaget, en fil mag i engelska och litteraturvetenskap och flera kortare vikariat på olika tidningar. När hon fick det fasta jobbet på Hälsingetidningar flyttade familjen till Hudiksvall från Uppsala. Numera är hon reporter men hoppar även in som familjeredaktör och insändarredaktör.

Fakta: Elisabet Greek
Ålder: 48 år.
Gör: Multireporter.
Bor: I ett grönt radhus i Hudiksvall.
Familj: Maken Anders, sönerna Frej, 17, Birk, 18, och Björn som skulle ha fyllt 23 om han levt. Bonusdöttrarna Liv, 18, och Lollo, 16. Hunden Sally.

Läs tidigare Måndagsmöten:
Värvas till schweizisk klubb – nu tar Oskar tjänstledigt: “En superhäftig livserfarenhet”
Jimi lämnade succélaget ÖFK – kom tillbaka till Mittmedia: “Svårt att mäta värde i en idrottsförening”
Sakine trivs i hetluften – tar gärna ställning i obekväma frågor: “Upplevs som modig”

Publicerat av