Notiser från veckan: Kvällstidningserbjudande, fotografdom och flygfadäs

►Nu kan Mittmedias prenumeranter få tillgång till Aftonbladet som e-tidning, skriver Medievärlden. För 29 kronor extra i månaden får kunderna även kvällstidningen till morgonkaffet. För en tid sedan testades att erbjuda Aftonbladet som tillägg till en del kunder med gott resultat. Även Västerbottens-kuriren erbjuder samma sak till sina kunder, skriver Aftonbladet i ett pressmeddelande.

►Mittmedias granskningsgrupp avvecklas och blir istället ett granskningsnätverk. Granskningsgruppen bildades för två år sedan för att stärka betalsatsningen Plus, som då inleddes. I det nya nätverket ska de lokala nyhetscheferna knytas närmare. Jacob Hilding, chefredaktör på Arbetarbladet, och Henrik Nyblad, reporter i Bollnäs, leder nätverket.

►Det var rätt att säga upp en fotograf på Östgöta media för att han saknade tillräckliga kvalifikationer för att jobba som journalist, konstaterar Arbetsdomstolen i en, i medievärlden uppmärksammad, dom. Tidningen Journalisten har följt fallet i flera artiklar. Notervärt är också att Tomas Froms, redaktionschef i Hälsingland, förhörts i rättegången för att vittna om vilket utfall Mittmedias tidigare omskolningar av fotografer haft.

►Dagens nyheter erbjuder nu alla ungdomar mellan 18 och 25 år en gratis digital prenumeration på tidningen under tiden fram till valet. Syftet är enligt tidningen att enklare ge förstagångsväljare tillgång till kvalitetsjournalistik. Titlarna inom Hall media och Norra Halland har följt efter. Något liknande erbjudande från Mittmedia har inte aviserats.

►Sundsvalls tidning har fått kritik för en publicering med en bonde som upplevde att han blev utsatt för rasistanklagelser på nätet efter att ha gjort höbalar i gult och blått. Rasistanklagelserna visade sig senare vara en enda kommentar från ett påhittat konto på Facebook.
– Vi hade kunnat vara mer källkritiska och ifrågasätta var han sett de rasistiska kommentarerna, säger Alexandra Johansson, stf ansvarig utgivare på ST till Resumé.
Johansson har också skrivit en krönika om publiceringen.

►Public service-kommittén har släppt sin slutrapport. I den konstaterar de bland annat att bolagen ska fokusera på sin kärnkompetens inom ljud och bild, skriver Resumé. Olika privata mediebolag har kritiserat, främst, SVT för att fokusera alltför mycket på text. SR och SVT får 166 miljoner kronor extra, som frigörs när tv-avgiften blir skatt, att använda för att utöka den lokala bevakningen, skriver Journalisten.

►En resa med chartrat flyg till Sveriges premiärmatch i fotbolls-VM ställdes in med kort varsel samma morgon. Resan hade bland annat sålts i Läsarshoppen men arrangerades av företaget Watch it live. Enligt uppgift hade ett 20-tal biljetter sålts i Läsarshoppen. Alla drabbade resenärer har lovats pengarna tillbaka av researrangören, skriver Aftonbladet.

►Är din kollega en psykopat? Ja, avslutningsvis kan vi konstatera att sannolikheten för det är hög. Många av de yrkesgrupper som finns i företaget finns nämligen på den lista som psykologen Kevin Dutton tagit fram över populäraste yrken bland psykopater. Enligt brittiska tidningen Evening standard utgörs topp tio av yrken som journalist, säljare och radio/tv-profil. Överst på listan över yrken som psykopater väljer hittar vi vd. Andra psykopatvanliga yrken är kirurg och kock. Om listan stämmer låter vi vara osagt…

Tipsa om notisnyheter – skicka DM på Slack eller mejla [email protected] Skicka gärna med länk till originalnyheten.

Publicerat av