Stor enkät: Så kopplar Mittmedia-profilerna av – delar med sig av sina bästa tips för att varva ner

Att kolla eller inte kolla mejlen? Hur hanterar Slack-drottningen notiserna på semestern? Och vems telefon gick sönder första dagen på fjolårets semester?
Här får du svaret – när 21 kollegor i Mittmedia berättar om sina knep för att koppla av under semestern.

Adam Johansson, hockeyredaktör, 23 år, Umeå:
– Jag har varit tvärusel på det hittills, men denna sommar ska jag försöka stänga av Slack helt och hållet. Det tror jag är nyckeln för att undvika jobbstress under semestern. Att alltid ha shorts under sommaren är ett knep som jag annars tror stenhårt på. Nu har jag visserligen väldigt ludna ben och klarar nog minusgrader med de här pälspinnarna, men att dra på sig ett par shorts oavsett väder skapar någon slags illusion av sommarvädret är på topp – trots att det till 70 procent är gråa moln, regnskvitter och åtta plusgrader.
Catharina Grufman, redaktionell coach, 50 år, Falun:
– Jag är lite av en skogsmulle, så skog och sjö lockar fram vilopuls hos mig. Men avkoppling för mig är också förknippat till att hämta andra intryck som bäst fås i stora sociala sammanhang där många människor gör saker tillsammans under längre tid – flera dagar ibland.
Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare, 51 år, Umeå och Västerås:
– Genom att umgås med familjen, sköna fisketurer i solnedgången, skogspromenader med hunden, tennis, gubbfotboll, musik, böcker och tv-serier.
Cecilia Ekebjär, kulturchef, 47 år, Falun:
– Förra året gick min mobil sönder första dagen på semestern. Alla samtal och sms fick gå genom min sambo. Jag har planer på att ”fixa” samma upplägg i sommar.
Pierre Åberg, försäljningschef Västernorrland, 38 år, Sundsvall:
– Jag jobbar färdigt innan jag tar ledigt på sommaren. Vill gärna ha både hösten och nästa år färdigplanerat.
Annars är ett bra tips att uppsöka någon plats där du inte har internet eller mobiltäckning. Jag har korsat Atlanten med båt två gånger. Magiskt att inte kunna bli nådd.
Läs Måndagsmötet med Pierre Åberg här.
Elena Lövholm, sportreporter, 32 år, Örebro:
– Jag har inga såna knep, jag är topp fem sämst i Sverige på det. Min största hobby på fritiden är att hänga med kollegorna och älta jobbskit, så jag har verkligen ingen aning. Jag hörde nån gång att public service rullade nyhetsinslag när industrisemestern infördes, där dom förklarade konceptet semester. ”Man kan till exempel åka utomlands med familjen” typ. Nån som variant skulle jag väl behöva se fast på temat komma ner i varv.
Mats Wikman, deskredaktör, 59 år, Sätra brunn:
– Mycket myggolja! Gärna den gamla, numera förbjudna, varianten av Djungelolja. Jag har bunkrat några flaskor som jag är extremt snål om. Jag hatar nämligen mygg. Slipper jag bara dem kan jag koppla av var som helst.
Läs Måndagsmötet med Mats Wikman här.
Elin Woxlin, nyhetschef helahälsingland.se, 36 år, Söderhamn:
– Jag gömmer mig i skogen, med min cykel eller i mina löparskor. Utan telefon. Och även om jag toppar listan över skickade Slack-meddelanden i Mittmedia så stänger jag faktiskt ner appen över semestern. Jag tar inte bort den helt, men får inga notiser i telefonen utan går in och kollar själv när jag vill. ”Men radera den då?” tänker du. Nä. Jag törs inte. Jag är även noga med att koppla ur telefonen, ställa frånvaromeddelande på mejlen och ta bort pushnotiser från vår egen app. Jag kopplar ner för att kunna koppla av, helt enkelt.
Per Bowallius, vd, 53 år, Täby:
– Fokusera på familjen och praktiska projekt. I sommar ska jag fortsätta måla fönster på sommarhuset på Gotland – linolja med fyra strykningar.
Elisabet Greek, multireporter, 48 år, Hudiksvall:
– Läser. Läser och läser, gärna romaner. Jag är aldrig så lugn och harmonisk som när jag har läst en hel dag. Plockar smultron och hallon och kliar hunden bakom öronen. Jobbtelefonen, Slack och jobbmejlen kollar jag aldrig när jag är ledig.
Läs Måndagsmötet med Elisabet Greek här.
Elias Zazi, kulturredaktör, 53 år, Södertälje:
– Det är viktigt att bryta den normala rutinen man har under resten av året och göra annat. Att inte tänka på jobbet och på den ”normala” vardagen och bara vara ledig, det är väl så jag laddar mina batterier. Det är också viktigt att stanna hemma när man är ledig, inte planera en massa aktiviteter och åka bort.
Läs Måndagsmötet med Elias Zazi här.
Helena Nyman, chefredaktör DT, 55 år, Sandviken:
– Att jobba fysiskt är bästa avkopplingen. Måla hus, klyva ved, bära stenar, såga träd, slå vass – all typ av halvtungt praktiskt arbete som jag klarar av. Då får hjärnan vila. Efter kl 17.00 får även kroppen vila, då är det mysigt att gå in i köket och laga mat. Bada bastu slår dock allt – hettan från den vedeldade bastun gör att du inte kan annat än tagga ner.
Jonas Ödén, försäljningschef Jämtland, 34 år, Östersund:
– Koppla av generellt är inte min starka sida, men vi brukar åka bort hemifrån! Det är avkoppling att ”slippa se vardagen” med tvätt, klippa gräset, handla och så vidare. Vi är på resande fot cirka tre veckor i sommar! Annars gillar jag att snickra och bygga, det är kontraster till min vardag och ett skönt sätt att tänka på annat.
Tina Skagerlind, HR-support, 50 år, Gävle:
– Jag älskar att läsa böcker under semestern. Det är avkoppling för mig. Övriga året är jag mycket sämre på ge mig den tiden. Morgonpromenader med långfrukostar, jag älskar långfrukostar.
Carl-Johan Goth, liveredaktör, 60 år, Borlänge:
– Att inte fylla sommarens sociala agenda med en massa måsten. För många har för många planer för semestern. När de sedan kommer tillbaka till jobbet, vardagen, är de allt annat än utvilade. Blir förstås en hel del VM-fotboll och en eller annan deckare lär också förgylla tillvaron på balkongen där jag bor. En eller två semesterdagar ägnar jag till att dona med passen inför höstens älgjakt.
Läs Måndagsmötet med Carl-Johan Goth här.
Malin Petré, intäktschef på privatmarknad, 45 år, Täby:
– Det låter kanske konstigt men att kolla av mejl när jag känner att jag har tid och lust för att inte ha en miljon mejl när jag kommer tillbaka till jobbet.
Carin Andersson, personalchef, 53 år, Ängelholm:
– Autosvar i mejlen som jag inte kollar när jag är ledig, det är mitt bästa tips. Är det viktigt så går det bra att ringa mig, men jag slipper känna stress över att jag inte har koll på mejlen och det är verkligen avkoppling. Sen undviker jag sociala medier, läser böcker som jag har lagt på hög och cyklar gärna.
Peter Backström, kompetensutvecklingschef, 44 år, Östersund:
– Har faktiskt svart bälte i avkoppling. När jag väl är klar med det jag planerat att göra jobbmässigt och väl går på semester så brukar det handla om promenader, löprundor, umgänge med vänner och bad/lek med barnen.
Patrik Oksanen, politisk redaktör Hudiksvalls Tidning:
– Jag lämnar telefonen till hustrun, gärna i kombination med fjäll.
Catarina Knutsson, mediarådgivare, 34 år, Östersund:
– Lägg bort all elektronik. Ta en filt, en bok och lägg dig på gräsmattan och vifta med tårna.
Li L’Estrade, innehållsutvecklingschef, 43 år, Matfors:
– Jag älskar ljud- och e-böcker så jag bränner av många böcker så fort jag får chansen. Då kan inte hjärnan tänka på annat och det är avstressande för mig. Annars är nog mitt bästa knep (tror jag) att vara i en annan tidszon och inte har obegränsat med surf. Då kan jag inte kolla Slack hela tiden… Så du hör, jag ger mig själv tips eller uppmaningar, för jag är ganska dålig på att släppa jobbet när jag är ledig.

Det här var andra delen av sommarenkäten. Nästa gång får du veta vilka utflyktsmål i Mittmedia-området som några av Mittmedias profiler tipsar om!

Läs också: Stor enkät: Här hittar du Mittmedia-profilerna i sommar – 30 kollegor berättar om sina semesterplaner

Publicerat av