Notiser från veckan: Robotvinst, Aftonbladetpopularitet och DJ-battlerepris

►Bolaget United robots ligger bakom de textrobotar som Mittmedia använder och vände en förlust föregående år till vinst 2017, visar bolagets årsredovisning. Vinsten blev 164.470 kronor, jämfört med en förlust på drygt 20.000 kronor året före. Bolaget mångdubblade omsättningen till 6,4 miljoner kronor, från 2,8 miljoner kronor föregående år.
Bolaget kommenterar i årsredovisningen utvecklingen framåt med att ”en stark och rimlig förhoppning är att United robots under 2018 ska kunna ta fram ytterligare tjänster och teckna avtal med kunder utanför mediebranschen samt utanför Sverige” och gör bedömningen att bolaget kommer växa betydligt under 2018. Mittmedia äger en tredjedel av bolaget.

►Cirka 500 av Mittmedias kunder har efter en vecka köpt till Aftonbladet som e-tidning till sin prenumeration, vilket är fler än förväntat. Erbjudandet inleddes den 20 juni som ett samarbete mellan Aftonbladet och Mittmedia och intäkterna fördelas mellan bolagen.
– Det är kul att se att det är så många som nappat på erbjudandet i den första kampanjen. Det är fler än vad vi trodde efter så kort tid, säger Malin Petré, digital intäktschef på privatmarknad.

►Bengt Ottosson, styrelseordförande i Mittmedia AB, har fått ytterligare ett uppdrag på sitt bord. Vid en extra bolagsstämma utsågs han till ny styrelseordförande för tidningen Dagens samhälle. Ottosson ersätter Mats Svegfors som varit ordförande sedan 2016, skriver den egna tidningen. Chefredaktör på Dagens samhälle är Olov Carlsson, som under 2016 var chefredaktör för Mittmedias titlar i Stockholm.

►Header bidding genererar intäkter för Mittmedia på långt över miljonen i både maj och juni, skriver Thomas Sundgren i ett blogginlägg på Medium där han intervjuas Håkan Hamrin. Header bidding kan förklaras som ett auktionsförfarande där varje annonsvisning säljs till högstbjudande, vilket förklaras mer ingående i blogginlägget.

►Mittmedias tidningar i Västmanland var guldsponsor för Västerås Pride som arrangerades 28-30 juni, skriver utgivaren Daniel Nordström i sin blogg. Under dagarna var VLT:s logga i Pride-färger.

►Det är ett fåtal personer som står bakom hat och hot mot journalister på nätet, enligt en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut som gjorts på uppdrag av Tidningsutgivarna. Enligt rapporten står ett tiotal hatare för 20-30 procent av näthatet och deras måltavla är ett fåtal journalister – de tio värst drabbade journalisterna omnämns i nästan varannan kommentar, skriver Medievärlden.

►Hockeysajten Hockeypuls, som drivs av Mittmedias sportredaktion, får en egen hockeycup, skriver sajten. Hockeypuls cup spelas i månadsskiftet augusti/september med lagen Borlänge HF, Hudiksvalls HC och Östersunds IK som alla spelar i Hockeyettan.

►På onsdagskvällen har laget Svensk lokalmedia återigen chansen att dominera när Dagens medias årliga DJ-battle arrangeras på Kallis i Visby. I fjol slog laget, som bland annat består av chefredaktören i Västmanland och Stockholm, hårdrockaren Daniel Nordström, ett lag från Stockholmssajten Nyheter24. Då inledde lokalmedielaget med E-types partydänga ”This is the way”. Om det blir en repris-vinst i årets fajt återstår att se.

Publicerat av