Stor enkät: Från fjäll till skärgård – här är 36 Mittmedia-profilers bästa semestertips i vårt område

De här 36 Mittmedia-profiler ger sina bästa semestertips i områdets 64 kommuner.

Höga kusten, städer, fjäll och skärgård – det är några av de sommarpärlor som några av Mittmedias profiler tipsar om i Mittmedia-området.
Här är deras tips på semesteraktiviteteter i några av Mittmedias 64 kommuner.

Patrik Oksanen, politisk redaktör Hudiksvalls tidning:
– Det finns några pärlor som man inte ska missa. Järvsö är alltid värd en resa tillsammans med Växbo med lintillverkningen. I Jämtland är Storulvån med Jämtlandstriangeln ett bra sätt att få uppleva fjäll och vildmark tillsammans god lokal matkonst. Och i Jämtland ska man lägga en dag på Jamtli, en upplevsele för små såväl som stora besökare.
Agneta Edin, marknadskoordinator, Gävle:
– Högbo Brukshotell med trevliga mountainbikebanor och fantastisk middag och berömd dessertbuffé som avslutning, Furuvik och det nya hotellet, Storberget och Stollgången med berättelsen om gruvfrun i Hofors.
Jonas Ericsson, redaktionell systemspecialist, 49 år, Falun:
– Är man i närheten av Falun, måste man passa på att besöka Falu koppargruva och Carl Larsson-gården i Sundborn. Mitt personliga favoritutflyktsmål i Mittmedia-området är Ulvön i Örnsköldsviks skärgård.
Tina Skagerlind, HR-support, 50 år, Gävle:
– Jag älskar fjällen. Så mitt tips blir STF-anläggningen en timme från Åre, Storulvån. Möjlighet till fina vandringsturer och underbart boende med fantastisk mat. Därifrån kan man vandra till Sylarna och/eller Blåhammaren som också har härliga boenden. Perfekt för barnfamiljer. Mitt andra tips är naturen runt Höga Kusten för fina vandringar. Besök Bönhamn fiskeläge, hyr kajak. En riktigt idyll. Ta båt ut till Högbonden, bo kvar på vandrarhemmet. Storslagen natur.
Mona Hallén, redigeringschef, 42 år, Torpshammar:
– Kikar du i sommarbilagorna hittar du massvis med tips, i Dalarna och Hälsingland kryllar det av evenemang. Jag bor i en liten by, nära Sveriges geografiska mittpunkt, och kan tipsa om vacker natur med möjlighet till fint fiske i Ljungandalen. En loppisrunda i norra Hälsingland, där du utgår från Bricka, kan vara väldigt trevlig. Vandra till Slåttdalsskrevan i Höga kusten, ta med fika! Där Dalarna, Härjedalen och Hälsingland möts ligger Fågelsjö, kika in på Gammelgården. Jag tror jag ger mig där… Men det finns massor att upptäcka, alldeles runt hörnet. Och det finns ju en del hörn i Mittmedia-land.
Per Bowallius, vd, 53 år, Täby:
– Ulvön utanför Ö-vik – härlig båtresa, bra boende, god mat och fantastisk miljö. Påminner lite om Bohuslän (eller är det tvärtom?)… Om det regnar och du är i trakten av Örebro kan jag även rekommendera ett bad på Gustavsvik.
Catarina Knutsson, medierådgivare, 34 år, Östersund:
– Storsjöyran! En klassiker om du varit med, en underbar tillställning som börjar med stråket en vecka innan, bra musik härlig stämning och glatt, trevligt folk!
Oskar Lund, sportjournalist, 30 år, Sundsvall:
– Skogsvallen i Östavall är världens vackraste fotbollsarena, den får man inte missa. Ligger dessutom på vägen till fjällen för många av oss så det passar perfekt att svänga förbi och se en division 3-match på väg till en fjällvandring i Klövsjö. Där kan man förresten äta en magisk pizzabuffé på Klövsjö Stenugnsbageri också. Världsklass.
Bengt Ottosson, ordförande Mittmedia AB, 66 år, Stockholm:
– Ett besök på Dalhalla är ju aldrig fel. Det är flera bra artister i år: Björk, Elvis Costello, First Aid Kit…
Anna Joneby, privatmarkandschef, 40 år, Västerås:
– Tipsar om min hemstad Västerås där det finns mycket att se, trevliga restauranger med uteserveringar att besöka och Mälaren bada i och åka båt på.
Tony Bergström, bitr. företagsmarknadschef, 57 år, Hudiksvall:
– Lite barndomspatriotiskt: Avholmsberget i Bjuråker för utsikten och hyfsat fika. Mat får bli Växbo Krog väster om Söderhamn, sevärdhet Gröntjärn även det i Bjuråker. En semesteraktivitet under vinterhalvåret är klättring på isvägg i Klövsjö i Jämtland, en riktig boost för alla höjdrädda.
Cecilia Ekebjär, kulturchef, 47 år, Falun:
– Jag har gjort snabba besök längst Höga kusten i jobbet och tycker att det är så fint. Planen är att vi ska åka dit, stanna några dagar och vandra längst kustenleden.
Mats Wikman, deskredaktör, 59 år, Sätra brunn:
– Om du är i Sala ska du definitivt kolla in Lilla Istanbul. Jan-Erik Svennberg har ett 50-tal egenbyggda moskéer i trä på sin tomt och en stor samling helt fantastiska naivistiska tavlor som föreställer turkiska despoter och militärer.
Jan-Erik är en sann entusiast och var även en av Filip och Fredriks ”100 höjdare”. Han talar en rad språk flytande (men med ganska grovt sala-uttal) och berättar historier som du inte trodde fanns. Sök på ”Turkietmannen” på Youtube eller kolla på facebook.com/lillaistanbul.
Robin Govik, digitalchef, 36 år, Örnsköldsvik:
– Höga kustens skärgård med sin dramatiska natur är något alla borde uppleva. Helst med båt. Är man trött på Stockholms eller Bohusläns skärgård där det nästan är trafikstockning så är Höga kustens skärgård ett bra alternativ. Har man inte båt kan man ändå uppleva skärgården till exempel genom ett besök på Rotsidan i Nordingrå.
Oskar Nord, intern reporter, 29 år, Sundsvall:
– Matrunda längs Medelpadskusten. Börja på En liten sjökrog i Sörfjärden (förvisso i Hälsingland, men vi gamla ST-rävar räknar Gnarp som ”vårt”) och jobba dig norrut på andra vägar än Kustvägen längs matpärlorna i Skatan, Lörudden, Junibosand, Casino Cosmopol, Carlsvik, Vindhem. Avsluta på Tynderö där ett litet krogkrig uppstått i år. Sen är du mätt.
Eva Lindström-Ejdeholt, reporter, 52 år, Örebro:
– Bergslagsleden är väldigt fin, till exempel runt Tiveden. Då kan man också besöka mysiga retrobutiken Linne och Lump i Laxå, som specialiserat sig på 50-60-talsprylar. Den som inte har besökt Kvarnstorpshögen utanför Kumla har ju också en superuflykt kvar: Där finns fin samtidskonst på en gammal slagghög, med Sakabs avfallsanläggning som utsikt. Rufft så det förslår. Den sportiga kan också knäcka trappan upp på toppen: 427 steg gånger tio så har man ”besegrat trappan”.
Carl-Johan Bergman, redaktionell chef, 35 år, Falun/Stockholm:
– Kulturföreningen Magasinet i Falun har i sommar en stor Jan Stenmark-utställning. Den kan rekommenderas. Stenmarks satir är en personlig favorit. Dessutom kan ni efter utställningen köra mot Siljansbygden för att äta lunch i exempelvis Tällberg. Där är utsikten över ”mashavet” otroligt vacker. Annars tycker jag att det är väldigt fint att köra bil genom Hälsingland och stanna till litet varstans för att titta på någon byggnad, äta glass eller kasta sig i en skogstjärn för ett dopp.
Adam Johansson, hockeyredaktör, 23 år, Umeå:
– En Ö-vikare måste svara Höga Kusten, Ulvön och Skuleberget. Har du inte vandrat, klättrat eller bara besökt vår naturpärla råder jag dig att ta bilen, tåget eller bussen hit för att njuta av det vi har att erbjuda. Ett minitips är annars Varvsberget om du vill ha en utblick över hela Ö-vik.
Tar du dig hit, hör av dig till Adde (ingen kallar mig det, men ser coolt ut i text) så kan jag ge mer detaljerade tips!
Catharina Grufman, redaktionell coach, 50 år, Falun:
– Leksands sommarland, en mellansolig dag om du gillar vattenlek. Där är det lika roligt att vara oavsett ålder. Mellan energitopparna i diverse rutschkanor, pooler och hoppkuddar vilar man skönt på en filt vid Siljans strand och äter medhavd matsäck.
Anders Ingvarsson, chefredaktör Hälsingland, GD och Bandypuls, 43 år, Vallsta:
– Det finns en liten inbjudande badstrand i byn Galven mitt i hälsingeskogen. Mjukt gräs, en grillplats, lugn och ro och inte minst otroligt vackert. Där har jag tillbringat större delen av mina somrar sedan jag själv hade blöja. De senaste 18 åren har jag hängt där med mina barn.
Vill du känna sommarlugnet är det en perfekt plats, inte minst för barnfamiljer.
Tomas Backlund, ordförande för Journalistklubben i Mittmedia, 42 år, Östersund:
– Storsjöyran och Yranveckan är definitivt värda ett besök. Och Döda Fallet i östra Jämtland, där det i sommar sätts upp en teaterföreställning om Dunderklumpen.
Elena Lövholm, sportreporter, 32 år, Örebro:
– Nu ligger det här lite senare på sommaren, i början av september, men att vara i Örebro under Live at heart är nästan oförskämt trevligt. Spelningar med till största del okända eller osignade band hela dagarna och kvällarna runtom på vartenda ställe i hela stan. Det är bara att ge sig ut och börja hoppa runt mellan haken. Fantastiskt.
Staffan Lönner, företagsmarknadschef, 52 år, Sollentuna:
– En tur ut i Stockholms skärgård rekommenderas alltid, Sandhamn eller Utö om man vill lite längre, alternativt Fjäderholmarna om man tar en kortare tur.
Rickard Mäkitalo, företagsmarknadschef Västmanland, 42 år, Västerås:
– Att spendera några dagar i livet vid Höga Kusten är ett måste. Spektakulär naturupplevelse.
Susanna Ahnlund, programledare/sändningsproducent, 29 år, Falun:
– Nynäshamns skärgård! Det finns glittrande öar, holmar, kobbar och skär att upptäcka. Stanna vid Tottnäs rökeri och få med dig en lyxig matsäck på utflykten.
Jonas Ödén, försäljningschef Jämtland, 34 år, Östersund:
– Då vill jag tipsa om Storsjöyran i Östersund, en riktig festivalklassiker. 27-28 juli går den av stapeln i år, artister som Zara Larsson, Ziggy Marley och Thåström spelar. Jag är där, kom du också!
Kim Ekström, kundcenterchef, 35 år, Örebro:
– Jag måste naturligtvis slå ett slag för vackra Örebro. En perfekt stad om man vill njuta av stad och natur på samma gång. En sväng vid Naturens hus med intilliggande stråk passar perfekt om man vill uppleva naturen. Eller varför inte besöka Gustavsvik – ett av norra Europas största äventyrsbad med prisad camping alldeles intill. Passar perfekt för familjen med nära avstånd till Örebro centrum.
Margaretha Levin Blekastad, kulturredaktör, 61 år, Lagga:
– Kammarmusikfestivalen Sommarnattens toner i Skebobruk och Kullehusteaterns sommarteater.
Sakine Madon, politisk redaktör VLT, 38 år, Solna:
– Sala silvergruva är väl ett måste, men annars har jag i sommar siktet inställt på Västerås äventyrsbad Kokpunkten.
Kent Westerberg, vd Tv-check, 49 år, Stockholm:
– Åka dressin på Dellenbanan. Det passar alla modeller och åldrar av barn, ungdomar och vuxna.
Kattis Ellemark, produktägare sajt, 38 år, Sundsvall:
– Åk ut och bada och/eller ät gott på Lörudden söder om Sundsvall. Eller åk upp längst Höga Kusten – jag tröttnar aldrig på den naturen.
Elias Zazi, kulturredaktör, 53 år, Södertälje:
– Jag kanske är en tråkig typ, men vi underskattar alla de fina parker och vattendrag vi har i våra städer. Köp en glass och ta en promenad i grönområdet runt Gävle konserthus, stora parken i Västerås med det där trädhuset, den där stigen som leder till Societetsparken i Norrtälje, längst med Maren i Södertälje eller någon av de 15-tal parker i Sundsvall. Flanera runt Östanforsån i Falun, Sätra Brunn utanför Sala, Laxön i Älvkarleby eller varför inte bila runt i den gudomliga målningen som kallas Dalarna?
Torkel Bohjort, form-kille, 50 år, Bollnäs:
– Som det heter: Dra ända in i Hälsingland! Åk upp och ner längs älven Ljusnan. Eller dundra ut till havet. Bada. Uppsök Pizzeria Milano i Bollnäs och beställ en Danne Boström special (uppkallad efter en sommarvikarierande fotograf nån gång på det lika hyfsat glada som sena 80-talet) – det är en makalös kebab-anrättning.
Peter Sjöö, försäljningschef Örebro, 30+, Örebro:
– Östersund. Jämtland bjuder på en härlig natur, men även våra fjällområden som helhet är en fantastisk tillgång. Har man vägarna förbi Örebro finns det en riktig pärla som heter Katrinelund. Fantastisk mat i underbar miljö.
Gert Söderström, säljledare, 61 år, Köping:
– Är du golfspelare skall du absolut besök vår ombyggda golfbana med fantastiska greener. Välkommen till Köpings Golfklubb!
Thomas Wilson, CFO, 57 år, Västerås:
– Västerås är väl inte den första sommarstaden som man tänker på för ett par dagars semester, men det är en fin stad med närheten till Mälaren. Bra restauranger, fina promenadstråk efter vattnet och barnen blir extra glada för ett besök på Kokpunkten (actionbad). För den som är golfintresserad har vi en av Sveriges absolut finaste golfbanor. Frösåkers golfbana med dess närhet till Mälaren.

Läs också:
Stor enkät: Så kopplar Mittmedia-profilerna av – delar med sig av sina bästa tips för att varva ner
Stor enkät: Här hittar du Mittmedia-profilerna i sommar – 30 kollegor berättar om sina semesterplaner

 

Publicerat av