Snart går det att planera i Aracua – så ser nya verktyget ut: “Ett lyft jämfört med det vi har i dag”

Standardvyn i planeringsdelen. Längst till vänster urvalsdelen med alla oplanerade artiklar, i mitten produktionsdelen med det de reportrar man valt producerar i dag och längst till höger publiceringsdelen som visar publicerade och tidsinställda artiklar.

Nu är nya planeringsverktyget för redaktionerna är snart klart.
Helt integrerat i Aracua.
– Planering är lite halvkomplicerat men jag tycker vi fått till en bra helhet, säger Erik Claesson, interaktionsdesigner.

I höstas lanserades Aracua som skrivprogram för Mittmedias journalister. Nu kommer nästa del i verktyget: Planeringsmöjligheter. Som det ser ut i dag använder redaktionerna en separat kalender för att planera publiceringarna – och det är tidskrävande.
– Det är ganska mycket manuellt arbete och dubbeljobb. Tanken är att det ska bli mindre administration och att det ska bli en smidigare och enklare planering, säger Erik Claesson, interaktionsdesigner i Aracua-teamet på DMU.
Malin Elfving, nyhetschef i Sundsvall, är en av de nyhetschefer som funnits med som bollplank i projektet. Hon har testat verktyget i några veckor.
– Det kommer bli ett lyft jämfört med det vi har i dag. Det stora lyftet är att systemen sitter ihop så man har direkta ingångar från kalendern till artiklarna och att det syns i artikeln när den är planerad, säger hon.

Delar av teamet som jobbar med Aracua: Utvecklarna Kristina Nylander, Jon-Erik Johnzon, Urban Lindberg och interaktionsdesignern Erik Claesson. Saknas på bilden gör utvecklaren Roger Nyström, testaren Tony Klintasp, grafiska designern Mats Kingstedt samt de två vitryska utvecklarna Dmitry Kozhuh och Igor Razhnov som jobbat på distans med Aracua sedan starten.

Arbetet med att bygga planeringsverktyget inleddes redan i höstas och har puttrat på vid sidan om övrig utveckling. I några månader har arbetet bedrivits med högre fart och en beta-version testas nu alltså av några nyhetschefer.
– Vi har försökt samla så mycket tankar och synpunkter från verksamheten, jag har varit runt på flera ställen och vi har haft en referensgrupp. Nu gör vi en testrunda och provar det här lite mer skarpt så vi kan fånga upp om det är något vi missat och om vi behöver skruva på något, säger Erik Claesson.
När släpps det?
– Vi har inte bestämt exakt datum men vi pratar om hösten, det är rimligt att tro september-oktober beroende på hur redo vi känner oss. Sen måste det till en utrullningsplan med någon form av utbildning också, säger Erik Claesson.

Varje del av planeringsvyn kan fällas ut och fylla hela skärmen, här har publiceringsdelen utökats så att hela veckans gjorda och planerade publiceringar syns.
Malin Elfving, nyhetschef i Sundsvall.

Planeringsdelen av Aracua består av tre stycken delar: Urval där alla oplanerade artiklar finns, produktion där reportrars produktion finns och publicering där de tidsplanerade och publicerade artiklarna hamnar. Det går också, som i artikellistorna, att bygga egna filtreringar och anpassa kalendrarna. Malin Elfving tror att det nya planeringsverktyget kommer spara tid för henne.
– Det kommer vara roddigt i början men sen kommer det spara tid och även bli lättare för reportrarna, säger hon.
Och just att mindre tid läggs på administration och mer tid läggs på att göra artiklar är ett mål med det nya verktyget.
– Vi vill att man ska kunna fokusera på att skriva bra innehåll som våra användare vill läsa och inte sitta och administrera, säger Erik Claesson.
Längre fram är tanken att systemet också ska berätta hur många artiklar som skrivs i varje kategori och kunna lämna förslag om det är någon typ som redaktionen publicerat få av den senaste tiden.

Publicerat av