Bad, gymnastik och friluftsdag på Östra Skolan

Bild från dagens gymnastiklokal
Dagens träningslokal

Badet på skolan.

Jag har ett minne av att det fanns en mindre badanläggning på skolan. Det har inte satt något djupare spår hos mig, men någon gång måste vi ha varit där. Framför mig ser jag en mycket liten bassäng med en dusch som man passerade igenom. Undrar vad tanken var med besöken? Skulle vi på något sätt vänja oss med bad eller var det för att då se till att vi blev ordentligt rengjorda?

Gymnastiklektionen

 Gymnastiksalen ser jag tydligare framför mig. Den var nog utrustad som sig bör i en större skola som Östra. Det konstiga är att det jag minns tydligast är när vi av någon anledning var tvungna att byta om till gymnastikkläder i klassrummet.

Bänkarna staplades på ett sätt som gjorde att det bildas ett antal omklädningsrum. Några var för flickorna och några för pojkarna. Vi pojkar byggde våra rum så att det fanns stora luckor där vi kunde kika in till flickorna.

Det tog väldigt lång tid att byta om till just den gymnastiklektion som sedan pågick högst 15 minuter.

Skidtävling

En friluftsdag under vintern skulle användas till skidtävling. De som hade skidor tog med dessa och de som ej hade egna fick låna av skolan. Skolan var ju välförsedd med skidor då Sundins Skidfabrik låg 300 meter från skolan upp för backen mot Varvet.

Jag har aldrig varit någon duktig skidåkare. Det gäller både längdåkning och utförsåkning. Jag kände heller inte till skidåkningen tävlingsregler och förstod inte vad åkarna bakom mig menade när de skrek ”UR SPÅR”. Jag ökade farten men snart var de ifatt igen och skrek ”UR SPÅR”. Så höll vi på tills de tog sig förbi vi ställen där det fanns plats för flera åkare på bredden.

När jag till slut kom i mål stod några åkare som vill tala allvar med mig. De tyckte jag var en stor idiot och min vägran att släpp förbi snabbare åkare hade försämrats deras åktid.

När jag försökte förklara varför jag inte fattat att jag skulle kliva åt sidan skrek en av åkarna ”HUR JÄVLA DUM FÅR MAN VARA?”

Publicerat av

7 reaktioner till “Bad, gymnastik och friluftsdag på Östra Skolan”

  1. Lotta, det var inte helt lätt att bygga ett antal borgar. Du har säkert sett hur bänkarna så ut i en gammal skola. Jag kommer ihåg att det var svårt att stapla, då bänkarna var snedstälda. Jag tyckte det var lika roligt att bygga borgarna som att ha gymnastiklektion Jag har fått svar från en annan klasskamrat som berättar att vi hade en särskild gymnastiklärare någon gång per termin.
   Hälsningar
   Löken

 1. Roligt med dina minnen. Jag kommer inte ihåg att Thomas och du var bästa kompisar. Jag gillade att vara med killar och följde med många klasskamrater hem på em. När jag blev äldre blev det med flickorna. Jag bodde ju så nära skolan, så många var hemma hos mig.
  Jag kommer ihåg ombytet i klassrummet och hur besvärligt det var, att sitta på golvet och byta om.
  Jag kommer också ihåg hur vi fick besök någon gång varje termin av gymn.dir. Barbro Gunnarby och det älskade jag.
  Badet i källaren kommer jag ihåg hur kallt det var därnere och även i den lilla ca5 m bassängen. Vi fick en balja var att tvätta oss i och sedan kom den anställda tvätterskan och kollade, att vi var rena innan vi fick turas om, att gå ner i bassängen.

  1. Eva, jag blev så glad att det kom en kommentar från en ficka i vår klass. Du skriver att gillade att vara med oss pojkar och det är säkert därför att Thomas och jag kommer ihåg dig så väl. Du har kommenterat hur vi bytte om till gymnastiklektionen och när vi var nere i badet. Du som var en idrottsflicka borde ha kommit ihåg vår skridtävling också. Den gick i skogen ovanför dig.
   Hör gärna av dig med något eget minne så får vi se om vi kommer ihåg samma saker. Om du läst om ditt aprilskämt så ser vet du ju att vi kommer ihåg olika saker.
   Jag blir glad om du kommer tillbaka på något sätt. Hälsa din härliga make Sören att när det blir idrottsminnen finns han säkert med på ett hörn.
   Lennart

   1. Javisst kommer jag ihåg skidtävlingen, som var kring fastan och efter målgång på planen mellan Djupegatan och Nybyggaregatan fick vi en bulle utan mandelmassa och varm mjölk. Banan gick upp efter nuvarande Skeppsdalsvägen och över Rummelkullen och sedan var det en backe ner, som man gruvade sig för och intill bodde Stina Åkerström-en speciell lärare.

    1. Eva, du är härlig att ha i det här läget. Dina kommentarer gör att minnesbilderna blir tydligare och tydligare. Jag skall kolla på en karta över ”vår” stadsdel för att ännu bättre förstå sträckningen för skidtävlingen.
     Tack för din hjälp
     Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *