Syslöjd, träslöjd och bibliotek viktiga avbrott.

 Verksamhet utanför klassrummet

Under hela min skoltid har alla former av avbrott från stillasittandet i klassrummet varit av stor betydelse för en orolig elev som jag. Ragnar Nylin var vår lärare i de flesta ämnen, men slöjden var förlagd i en byggnad dryga 100 meterfrån skolan och med andra lärare.

Syslöjd

I årskurs 3 var syslöjd som gällde Jag gillade ämnet och tillverkade några meningsfulla alster. Först blev det en duk, där jag fick träna på korsstygn och därefter skapa fransar genom att riva trådar. Därefter blev det en påse för gymnastikkläderna och ett förkläde att ha i träslöjden. Betyg B på hösten och Ba på våren.

Träslöjd

I årskurs 4 fick jag prova på träslöjd. Jag förstod snabbt att här skulle jag inte bli lika framgångsrik. Under ett helt läsår lyckades jag endast tillverka två blompinnar, fyra tältpinnar och en skärbräda där hålet för upphängning blev ocentrerat. Betyg B

Biblioteket

Skolan hade ett begränsat bibliotek med en boklåda som förnyades med jämna mellanrum. Klassen fick därför möjlighet att bekanta oss med Biblioteket som låg på Storgatan 10 minuters promenad från skolan.

Första gången jag var där, lånade jag en mysteriebok av Enit Bloton. Jag trodde jag var tvungen att läsa böckerna och var beredd på förhör av den äldre bibliotikarien som förestod avdelningen för barn och ungdomsböcker. När jag förstod att så inte var fallet började jag ofta gå till biblioteket.

Min önskedröm var att jag skulle få hjälpa till att stämpla och sortera kort och böcker. Min klasskamrat Lasse Flöjt fick alltid hjälpa till när han var där. Trots att jag vissa veckor var på biblioteket alla dagar i veckan fick jag aldrig chansen.

Postskriptum

Efter studentexamen vikarierade jag 5 terminer på högstadiet vid Bergsåkers Skola utanför Sundsvall. En dag kom skolans rektor in i lärarrummet med följande propå.

— Märta som har tjänsten som bibliotekarie på skolan går i pension och vi behöver en ny!

— Jag har alltid drömt om att få ha hand om ett bibliotek!

— Hanson tjänsten är din! Jag lägger till 5 timmar på din tjänst kommande läsår!

Drömmen från 1953 gick i uppfyllelse!!!!!!

Gamla biblioteket med Hansonska Gropen i vänster nederkan.

Publicerat av

11 reaktioner till “Syslöjd, träslöjd och bibliotek viktiga avbrott.”

 1. Detta härliga minne fick jag på Facebook från Kerstin Ersson.

  Kerstin Ersson: Kul läsning. Kommer ihåg duken som man fick repa fransar på och gymnastikpåsen har jag fortfarande kvar. Efter något år fick man övergå till att träna på symaskin, först genom att sy genom ett papper. Jag lyckades direkt sy rakt igenom ena handens långfingernagel så nålen gick av och stack ut genom fingret .Fick åka till sjukhuset med vaktmästaren Seimer. Det här var på Mo skola.

  1. Kerstin jag kopierar över det du skrivit på Facebook så att de som besöker bloggen men inte är med i Hudiksidan skall kunna se era kommentarer.
   Kul när ett minne från syslöjden kan sitta kvar hos oss båda. Ditt är säkert ett minne för dina klasskamrater också. Flickan med nålen! Hälsningar
   Lennart

 2. Här kommer ytterligare en kommentar som kommit till ”Hudiksidan på Facebook” från Ulla Svanberg
  Gick ett år på Östra skolan, 4:an, innan Flickskolan. Lärarinnan hette Ebba Lindrot,om jag minns rätt. Syslöjden minns jag ganska väl, men f.ö. inte mycket mer. Skolkamrater var bl.a. Kjell Widelund, Margareta Asp, Gunilla Wiklander o. Monika Eriksson. Jag gillar din blogg, Lennart Hansson. Säger som Kerstin: kul läsning!

 3. Ulla jag kopierar över det du skrivit på Facebook, så att de som besöker bloggen men inte är med i Hudiksidan, skall kunna se era kommentarer.
  Syslöjden har tydligen gjort intryck på oss båda. Jag skulle gärna fortsatt med syslöjd i stället för träslöjd. Det passar mig bättre och på läroverket blev det inte mer än ett par träskålar som ingen ville ha.
  Min bror Roland gjorde så fina saker som fortfarande finna kvar och används.
  Hälsningar
  Lennart

 4. Så här skrev Lars Wiberg på Hudiksidan.
  Hualigen vilken historia. Kunde vara min. Flickorna fick en något mildare behandling eller bestraffning. Distansen mellan barn och menigheten var Stoor.

 5. Här kommer ännu ett minne från Ulla Svanberg som jag fått på Hudiksidan på Facebook.
  Minns ff med förfäran hur en lärare (inga namn!) delade ut en rejäl örfil till en elev, som gjort något bus, minns ej vad, men örfilen lämnade spår och vi som bevittnade händelsen fick verkligen ”vittna”. Det här var 50-tal. När kom förbud mot skolaga?
  Ulla får svar på sin fråga av C-å Edström: jan 1958 ändrades skollagen. Förbud mot aga! Åtminstone kroppslig!

  1. C-å Edström skrev några rader om bloggen på Hudiksidan:
   Kul läsning! Håller med. Än idag när jag kommer in i ”riktig” blomsterhandel så kommer jag ihåg Hanssons blommor! Och ”Hansson” du personifierar ju också den ”härliga” tiden på Läroverket!

 6. Jag har också kvar gymnastikpåsen och ett bokmärke sytt med korsstygn.
  Jag tror aldrig vi tjejer fick gå på träslöjden Den bodde jag ju mitt emot. Jag kommer ihåg syslöjdsläraren, som en mycket barsk dam och Manne Saltin med baskern och plåthuset på Djupegatan.

  1. Eva,hoppas att de som går in på bloggen också gör sig tid att läsa alla fina kommentarer. Tänk vilka viktig år det var för oss båda dessa fyra första år på Östra Skolan. Jag minns mer av den tiden än alla åren som sedan kommer på läroverket.
   Vi måste träffas någon gång under sommaren och byta ännu mer minnen.
   Lennart

 7. hahaha….duken och gymnastikpåsen känns igen. I lite högre klass blev det förkläde och snibb som skulle användas i skolköket. Pannlappar virkades också. Jag gick, som Kerstin E, på Mo skola. Började 3:e klass där 1953 då den var nybyggd.
  Lasse Flöjt var min kusin.

  1. Monica, tack för din kommentar! Typiskt att det bara är ni ”flickor” som kommer ihåg syslöjden. Skulle vara trevligt om det kom från någon ”gosse” också.
   Jag har misstänkt att du och Lasse var släkt men inte förstått hur.
   Hoppas du kommer med fler kommentarer på framtida texter.
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *