En "extra klass" hjälper mig in på Läroverket!

 

DET BLEV 4 ÅR I ÖSTRA SKOLAN

I FÖRSTA OMGÅNGEN BLEV JAG INTE ANTAGEN

Efter årskurs 4 var det dags att söka till läroverket.

Jag var aldrig riktigt medveten om vad det innebar och jag tror aldrig jag talade med mina kompisar om de sökt eller inte sökt.

Jag minns att min far sände mitt betyg från vårterminen i fyran till läroverket. Skälet var att jag hade mycket högre betyg på vårterminen än på betyget från höstterminen som var det betyg som gällde för ansökan till Realskolan. Jag hade kommit igång för sent med mina studier.

HT PRESSENTERAR VILKA SOM BLIVIT ANTAGNA

Det blev en hemsk sommar 1953 Jag minns väl den dagen när min far kom ut till vår sommarstuga på Lingarö (Skålbo) och uttryckte sin ilska och besvikelse över att jag inte hade kommit in på Läroverket.

Om orsaken var skammen över att ha en son som inte klarade inträdesprovet till läroverket eller om han tyckte det var olyckligt för mig förstod jag aldrig.

Han gick direkt in till min styvmor Britta och dängde Hudiksvalls Tidning i köksbordet.

”I dagens tidning står vilka som blivit antagna till Läroverket. Lennarts namn finns inte med där så det blir till att börja i femman på Öster istället. Så går det när pojken för göra som han vill och att Elin inte håller ordning på pojken. Vi skulle aldrig ha låtit Lennart bo hos mina föräldrar. Här har vi resultatet.”.

För mig var det inget större bekymmer då jag såg i tidningen att bara hälften av min klass hade blivit antagna.

De flesta av mina kompisar var inte heller antagna och jag hade fått reda på att det gick att söka till Läroverket från både femman och sexan så det skulle säkert ordna sig.

PÅ LÄROVERKET BLEV DET 10 ÅR

Läroverket (bild från Hembyggsföreningens samling)

EN EXTRAKLASS GÖR ATT JAG FÖR BÖRJA I LÄROVERKET

 Samma dag som jag skulle börja i 5:an kom beskedet att skolöverstyrelsen beslutat om ytterligare en klass i realskolan läsåret 1953/54.

Jag var på väg uppför backen till Östra Skolan då en av ”springpojkarna” från Hansons Blommor kom rusande och försökte förklara för mig att jag inte skulle börja i 5:an på öster utan först nästa vecka skulle jag börja på Läroverket.

SKOLORNA STARTADE INTE SAMMA DAG

För att på den tiden riktig understryka skillnaden mellan Folkskolan och Läroverket hade skolorna inte skolstart samma dag.

Undrar om avsikten var att på detta sätt tydligt markera klasskillnaden. Inte undra på att det då och då blossade upp ”krig” mellan de olika skolformerna.

Det blev några lovdagar extra som kanske skulle ha används till att förbereda mig lite bättre inför den nya skolan.

Det enda jag gjorde var att jag provcyklade till Läroverket för att se hur lång tid det tog.

Mellan mitt hem och Östra var det tre minuter och till Läroverket tog det tio minuter.

Fördelen med att bo i en liten stad där alla avstånd kunde nås snabbt.

 

Publicerat av

2 reaktioner till “En "extra klass" hjälper mig in på Läroverket!”

 1. Precis som du fick jag nej vid mitt första försök att söka in på Läroverket. Jag minns skammen när jag förgäves sökte mitt namn i HT. Vilket märkligt sätt att ge besked. Jag har inget minne av att vi fick något meddelande hem utan det var HT som gällde – och därmed fick ju alla andra också insyn i mitt ”misslyckande”. Det blev ett år till i folkskolan och andra gången gick det bättre, men det innebar att jag var ett år äldre än de andra i min realklass (1:4) och det förföljde mej genom hela realskolan tyckte jag. Det var ju som svart på vitt att jag inte hade kommit in första gången.

  1. Lars-Gösta
   Om man gick från femman i Folkskolan så var eleven förmodligen mer motiverad för Realskolan än vad vi var som började efter fyran.
   Jag förstår inte riktigt det där med åldern. Alla som sökte till en fyra års utbildning måste väl komma från årskurs fem?
   Hur det än är, så har jag full förståelse för din känsla. Jag kommer att dela med mig mer av känslan att vara några år äldre än alla andra i klassen, när jag sakta men säkert försöker gå i mål mot en studentexamen.
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *