Liten grå sliten ryggsäck byts snabbt mot Bandyportfölj!

Önskar att jag ägt en KONKEN första dagen på Läroverket 

Jag var dåligt förberedd för att börja på Läroverket 

 Jag hade hela tiden varit inställd på att börja i årskurs fem på Östra Skolan och hade ingen aning om vad det skulle innebära, att börja på Läroverket.

Eftersom beskedet kommit så sent att jag skulle få börja på Läroverket, hade det inte gått ut någon information till de blivande eleverna.

Jag har inget minne av att jag fick tillfälle att tala med någon från klassen om det var några speciella regler som gällde för eleverna som skulle börja första år i Realskolan.

Det enda jag gjorde var att cykla mellan mitt hem och nya skolan för att se hur lång tid det skulle ta.

Min skolväska hade under alla åren i folkskolan varit en liten grå ryggsäck som farmor Elin köpte åt mig när jag började i Ettan.

När jag ser äldre personer stolt gå med en sliten ”KONKEN” på ryggen önskar jag att jag hade haft en sådan första skoldagen i den nya ståtliga byggnaden där jag skulle tillbringa 10 år.

När vi kom in i klassrummet gjorde jag den hemska upptäckten att det bara fanns en elev som hade en ryggsäck som skolväska.

Vid alla andra bänkar hängde på kroken en portfölj eller en elegant skolväska.

Jag kände allas blickar på mig!

Jag har aldrig känt mig så mobbad utan att någon yttrade ett enda ord.

Det var en lättnad att första dagen bara bestod av upprop och rundvandring i den jättestora skolan.

Jag rusade hem till farmor och farfar och förklarade att jag måste ha en portfölj nästa dag.

 

Kom andra dagen till skolan med en Bandbyportfölj!

Ryggsäcken byttes snabbt mot en Bandyportfölj.

Farmor Elin letade fram farfar Edwards portfölj som han skaffade samma dag som motboken infördes 1917.

Den var ganska sliten efter 35 år men ändå bra mycket bättre än min ryggsäck.

Efter mitt fiasko första dagen gjorde jag succé dag två med den ballaste portfölj mina klasskamrater någon sin sett

Farmor som tyckte portföljen var gräslig ringde till Wibergs Bokhandel och fick hem några olika portföljer på prov.

Jag valde ut en som jag tyckte såg präktig ut och som farmor godkände.

Den använde den aldrig och varje gång jag såg den i garderoben, kom det hemska minnet med ryggsäcken.

Rut Åblom blev min klassföreståndare! 

 

Vilket härligt gäng som 1953 började i klass 1:5 C med Ruth Åblom som klassföreståndare.

Rut Åblom var en av de tre berömda ”flickorna i Tornet”

Det var en snäll trind liten gumma som vaggade fram till Klassrummet.

Hennes smeknamn var därför ”ANKAN”.

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

6 reaktioner till “Liten grå sliten ryggsäck byts snabbt mot Bandyportfölj!”

  1. Lars-Erik mera känd som ”Nådde”
   Härligt med en son som född 1976 som sporrar sin far hela tiden vad gäller bloggen. Du kan ju också ta åt dig äran att vinjettbilden ser ut som den gör.Du vill ju att din farfars första stora blomsterbuss skulle vara med. Det där med i backspegeln med Löken Hanson var Lottas idé.
   Fortsätt läsa
   Far

 1. Alla läroverkspojkar hade portfölj. Det var ju det som skilde oss från foksskoleeleverna. Som en signal utåt att vi hade kommit lite längre. Skol-bagen kom väl in lite senare – eller var det flickorna som hade sådana? Jag har för mig att portföljen så småningom byttes mot den mer praktiska bagen. Inte minst när det gällde att få plats med gymnastikkläderna också.

  1. Lars-Gösta
   Från början tänkte jag aldrig på att det var två skolvärldar! Då jag började tänka på det var när hotet om att måsta återvända till folkskolan igen dök upp. Det belv en verklig sporre för att gå vidare uppåt i Realskolan. Det blev mycket extra läsning och ferieskola. Mer om detta kommer i kommande avsnitt på bloggen.
   Hoppas ”besökarna” tar sig tid att läsa de härliga kommentarer som börjar komma.
   Lennart
   .

 2. Det var ovant i början att inte ha ett eget klassrum och egen bänk. Elevskåp var inte heller uppfunnet än. Nä portföljen räckte snart inte när man måste släpa med alla skolböcker och skrivböcker, kollegieblock etc. Hela tiden hålla reda på vad man behövde ta med och vilka olika salar man skulle till.
  Det blev snart en ”bag”.
  Att börja på läroverket blev en nystart och lite av en befrielse. Jag hade en kille i klassen på Västra Skolan som ständigt hackade på mig, och fick någon till med sig. Så blev det inte på Läroverket.
  Hej på dej förresten Larsas!

  1. Håkan
   Läroverket var en helt ny värld för mig! I min familj fanns ingen tradition att luta sig tillbaka pp vad gällde studier på Läroverk. Jag har få minnen från de första två åren. Jag hoppas på hjälp från klasskamrater som gick samtidigt. Jag gick 1:5 C, 2:5 C och halva 3:5 C. Jag flyttades till 3:5 A när vårterminen började. Mer om detta längre fram i bloggen.
   Fortsätt minnas och kommentera!
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *